Да разбере дни преди така чакания олимпийски квалификационен турнир, че няма да участва, със сигурност е голямо разочарование за 17-годишния Панчо Пасков. Часове преди крайния срок за подаване на заявки за участие в Братислава, Пасков е заменен от Добрин Гьонов.

„Това е решение на Управителния съвет в сряда вечерта преди Великденските празници. Заявката за турнира трябва да се даде до четвъртък на обяд. Ние от два месеца знаем, че трябва да пътуваме и да играем на този турнир. Излъчен е по регламент от същия този Управителен съвет. Той се готви с треньора му и тази замяна дойде в последния момент и ни удари в земята на нашите балкански ширини. Федерацията излиза с мотив, че другият състезател бил по-опитен. Но това не им дава право да заменят така, по този начин, след като има някакъв регламент. Защото се обмисля думата състезание, думата спорт и думата регламент”, сподели пред Гонг баща му Георги Пасков.

„Няма други квалификационни турнири. Регламентът е първо по ранглиста, после по отбори и последно за Европа ще се раздават две квоти. От България има един участник. Аз не знам как да го мотивирам от тук нататък и как да вярва на когото и да било в България. През септември или октомври се прие регламент, по който да се излъчи наш състезател. Бяха две състезания – Купа България и Аспарухов меч. И на базата на тези две състезания се определи кой ще участва в квалификацията. След това и федерацията излезе със становище, че заминава той. И в сряда вечерта се събра Управителният съвет. Дадоха ми като обяснение, че другият състезател е по-опитен, за доброто на фехтовката и т.н. От други страни чувам, че казват, че това е решение на Треньорския съвет, но това не е вярно. Измъкват се с всякакви такива доводи, че регламентът не бил направен както трябва, но за това ние нямаме никаква вина. Просто ние се състезаваме по някакви правила, а в крайна сметка трудът ни се обезсмисля”, коментира още Георги Пасков.