За скандална замяна на един от родните фехтовачи, които ще се борят за олимпийска квота, научи Гонг. 17-годишният Панчо Пасков е бил отписан от участниците в предстоящата олимпийска квалификация в Братислава буквално часове преди крайния срок за подаване на заявки. Интересното е, че на официалната страница на българската федерация по фехтовка на видно място все още стои информацията за участниците ни в Братислава.

„Трима наши на олимпийската квалификация в Братислава. Пловдивчанката Маргарита Чомакова, Кристиян Бояджиев (ФК София) и Панчо Пасков (Свечников) са тримата българи, които ще водят битка за олимпийски квоти при последната възможност, която се дава за европейското първенство. Това е решението на БФ по фехтовка. Състезанието е на 21 и 22 април 2012 година в словашката столица Братислава. Маргарита, която е дъщеря на Георги Чомаков, едно от големите имена в българската сабя, ще застане на пътеката в турнира на жени. От тук ще се раздадат четири визи за олимпиадата. В момента 24-годишната пловдивчанка е студентка в САЩ. 21-годишният Кристиан, който е състезател на клуб София, е най-добрият ни шпажист. Той и другите кандидати за Игрите в Лондон, също ще се борят за четири квоти в Братислава. Задачата на 17-годишният състезател на клуб Свечников Панчо Пасков изглежда най-трудна за реализация. Причината – от това състезание ще се дават само две квоти за олимпийски турнир по фехтовка на сабя”, пише в анонса от централата.

На мястото на Панчо Панков обаче, че пътува Добрин Гьонов. По този повод Фехтовална Академия Васил Етрополски излезе с позиция под заглавие: „Безпринципно и пошло”.

Гонг публикува и теста на изявлението подписано от членовете на изпълнителното бюро на академията:

„Тези две думи веднага изплуваха в съзнанието ни след онзиденшното решение на УС на БФФ за подмяна на класиралия се според регламента на същия този УС за участие в Олимпийската квалификация фехтовач Панчо Пасков с Добрин Гьонов.

Безпринципно, защото щом ръководството на фехтовката може да нарушава безпардонно собствените си правила по всяко време за никаква принципност не може да става въпрос. Тази безпринципност срива сериозно авторитета на УС на БФФ и за съжаление и авторитета на българската фехтовка. За пореден път през последните години обществеността в България ще свързва фехтовката не с нови зали, нови фехтовални центрове и успехи, а със съмнителни прояви и скандали.

Пошло и неморално, защото даде ясен сигнал на всички, че в крайна сметка нещата във фехтовката не се решават на пътеката, а под масата, а това действа деморализиращо и демотивиращо и върху състезатели, и върху треньори. Това е загуба на доверие. Оттук насетне каквито и правила и наредби да приема този УС никога няма да знаем, кога точно мисли да ги погази. Единственият, който може да помогне на УС и да запази авторитета си на фехтовач, е Добрин Гьонов. Той прекрасно знае, че с „връзки” шампион не се става и решението е само едно – да се откаже от „подаръка”. За целта трябват морал и характер – все качества присъщи на големите шампиони.”

17-годишният Панчо Пасков спечели традиционния приз за най-добре представил се български състезател – купа „Лекарски“ на турнира „Аспарухов меч“ по-рано през годината. За първи път в дългогодишната история на състезанието купата се печели от толкова млад състезател – възпитаника на Академия Етрополски. Миналата година купата бе спечелена също за първи път в историята на състезанието от 51-годишен състезател – Васил Етрополски.