Маратонът в Ухан, който трябваше да се проведе днес, бе отложен поради опасения относно повишения брой на заразени с коронавирус в Китай преди старта на Зимната олимпиада в Пекин догодина.

Китай регистрира 26 нови случая на вируса в неделя малко повече от 100 дни преди началото на Олимпийските игри в столицата. Местните власти се опитват да овладеят разпространението му чрез масово тестване на населението и таргетирани локдауни.

Но предвид увеличения брой случаи, организаторите на маратона в Ухан споделиха в свое изявление, публикувано в края на миналата седмица, че ще отложат неделното събитие в централния китайски град „за да предотвратят риска от епидемично разпространение“.

В надпреварата се очакваше да вземат участие 26 000 бегачи, които щяха да се включат в маратон и полумаратон, в града, където коронавирусът бе първо идентифициран в края на 2019, предадоха държавните медии. Организационният комитет заяви, че ще компенсира регистрационните такси на участниците, които успешно подали своите заявки.

Остава неясно дали ще се проведе 40-то издание на маратона в Пекин, насрочен за следващата неделя. Организаторите отказаха да коментират, когато бяха потърсени от АФП.