Президентът на Европейския шахматен съюз и вицепрезидент на ФИДЕ - Силвио Данаилов откри официално Европейската клубна купа по шах. На събитието в „Новотел Пловдив” присъства и босът на Международната федерация Кирсан Илюмжинов.

„За мен е чест първият да открия първия си голям турнир като президент на Европейския шахматен съюз точно в Пловдив. Преди 27 години имах удоволствието да гледам на живо в този древен град първото Европейско първенство, на което България е била домакин. Тогава не съм си и помислял, че нашата страна ще има двама световни шампиони и ще е организирала финал за световната титла”, каза Силвио Данаилов пред препълнената зала.

От своя страна Кирсан Илюмжинов сподели, че очаква първенството да бъде интересно и креативно. Президентът на Калмикия поздрави домакините за организацията и каза доста хубави думи за българския шах: „Българската федерация по шах се развива непрекъснато. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова са сред най-добрите състезатели при мъжете и жените. Пловдив пък е познат не само с културата и богатата си история, а и традициите в нашия спорт. Надявам се първенството да бъде интригуващо. Тук ще видим най-добрите шахматисти не само от Европа, но и от целия свят.”

Късно тази вечер ще се проведе техническата конференция, на която ще се тегли жребият за първия кръг. Турнирът ще продължи до 23 октомври, като ще се проведат 7 кръга по швейцарската система. В Европейската клубна купа по шах ще участват 56 отбора при мъжете и 16 при жените.