Босът на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов за първи път ще посети Пловдив. Президентът и на Калмикия ще бъде специален гост на откриването на Европейската клубна купа по шах тази събота в Новотел Пловдив от 20 часа. Там за първи път в качеството си на президент на Европейския шахматен съюз и вицепрезидент на ФИДЕ ще бъде и Силвио Данаилов.

Мениджърът на най-добрите ни шахматисти, който преди две седмици бе избран да оглави древния спорт на Стария континент даде интервю за Гонг, в което заяви, че няма да спре да работи с Веселин Топалов, Кипрян Бербатов и Иван Чепаринов. Интересна подробност е, че лично президентът на България Георги Първанов е поздравил след избора Данаилов.

„Кирсан Илюмжинов ще пристигне на 14 октомври (четвъртък), но първо ще бъде в Петрич. Защото е голям почитател на баба Ванга, ще отиде на гроба й, за да отбележи 100-годишнината от рождението й. След това на 15-ти ще пътува в Пловдив. Аз пристигам в събота директно за откриването”, каза пред Гонг Силвио Данаилов и продължи: „Това ще е първо посещение на Кирсан Илюмжинов в града под тепетата. Той е много чест наш гост и се гордеем с това, но в Пловдив ще бъде за първи път. Имаме доста добри връзки с него от години”.

Предстоящата Европейска клубна купа по шах ще събере най-изявените и добри състезатели на черно-бялата дъска. „Имахме късмет, че веднага след моето назначаване за председател на Европейски съюз по шахмат имаме такъв голям форум в България. Европейската клубна купа по шах е все едно КЕШ във футбола. Ще участват 56 отбора при мъжете и 16 при жените от цяла Европа. За откриването в Новотела в събота от 20 часа е поканен и премиерът Бойко Борисов. Надяваме се на положителен отговор от негова страна и той да дойде. На Европейската клубна купа в Пловдив ще участват всички най-добри шахматисти и супериграчи без Топалов, Ананд и Карлсен. Ще бъдат най-големите имена без първата тройка, ще местят олимпийските шампиони от Ханти-Мансийск, целият национален отбор на Армения и най-големите имена в шаха. Това е много престижно състезание и на практика победителят ще е №1 на Стария континент за 2010 година”, обясни още мениджърът на 19-тия световен шампион Веселин Топалов.

Относно поздравления за избора му за шеф на шаха на Стария континент Данаилов ни сподели: „Получих много поздравления. От президента на България Георги Първанов, от генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова, от много приятели. Явно всички са преживявали и искали да ме изберат. Благодарен съм на всички защото наистина много хора ми помогнаха. Беше тежък избор, 54 страни, двама мощни конкуренти. Пак искам да благодаря от сърце на всички, които ме подкрепяха, защото без тяхната помощ беше невъзможно да успеем. Без такъв голям и сериозен екип какъвто имах, победата бе невъзможна”.

През последните години Данаилов стана изключително популярен като мениджър на Веселин Топалов. Сега вече той обаче е президент на Европейския шахматен съюз и член на борда на ФИДЕ. Ще прекратили ли договорите си в най-добрите български шахматисти или ще може да съвместява двете дейности? Отговорът на Силвио Данаилов пред Гонг: „Продължавам да работя с Топалов, Чепаринов и Бербатов. Едното няма нищо общо с другото. В европейския шах ще отговарям за 54 федерация и абсолютно всичко около тях не само шах като високо професионален спорт. Топалов, Чепаринов и Бербатов са хора, които се борят за световна титла! Те имат големи амбиции в чисто професионалната сфера. Едното няма нищо общо с другото! Двете неща си вървят поотделно”.

Силвио Данаилов разкри, че първото решение, което е взел в качеството си на президент на Европейския шахматен съюз е преместването на офиса от Берлин в Белград. „Това е първото ми решение” разкри той и допълни: „Ще се преместим в Белград, защото сръбското правителство и кметът на Белград ни дават безплатно много голям офис в центъра на града. А и главната причина е, че ген.секретар на съюза Сава Стойсавлевич живее там. Естествено най-добре е офисът да бъде там, където живее генералният секретар, защото тя е ключовата фигура след президента и работи най-много по 10 часа на ден. Белград е много хубав град, там също така много обичат шаха. В най-големият им вестник Политика има една страница всекидневно за шах”.