Рони О`Съливан за четвърти път в кариерата си стана световен шампион по снукър при професионалистите, като на финала в Шефилд победи Али Картър с 18-11.

"Много съм радостен. Не беше лесно, но работех здраво и бях възнаграден за това. Имах много трудности, на моменти бях за дълго извън голямата игра, но сега всичко е наред. Посвещавам победата си на семейството си, защото то е най-важното в моя живот", заяви 37-годишният Рони, който е наполовина англичанин и наполовина италианец. За победата си в Шефилд О`Съливан взе 250 хил. паунда, докато неговият опонент Али Картър - 125 хил. Мачът между двамата бе своеобразно повторение на финала от 2008 г., когато О`Съливан победи със сходен резултат - 18-8, съобщи БГНЕС.

О`Съливан е наричан Ракетата заради бързия си и прецизен начин на игра. След края на турнира той не пропусна за пореден път да разкритикува системата, налагаща на топ състезателите да играят и в по-слаби турнири.

"Ако не участваш в по-малки турнири, падаш надолу в ранглистата и когато после дойде голям турнир, трябва да играеш квалификации. Това не е правилно. Мисля, че управителният съвет на световната федерация по професионален снукър трябва час по-скоро време да разгледа въпроса".