Всички знаем за спортовете, в които традиционно България има успехи и винаги е сочена за фаворит. Има и такива обаче, които остават в страни. Не защото са по-малко атрактивни, а защото не влизат в олимпийското семейство. Един от тях е естетическата гимнастика. Ако не сте чували за този спорт, представете си на килима 8 красиви момичета, танцуващи под звуците на музика, но без уредите, характерни за художествената гимнастика. Интересно, нали?

Още по-хубавото е, че България има национален отбор. А онова, от което всички можем да се чувстваме горди е, че тези момичета са станали вицестветовни шампионки през месец май, а само преди 30-на дни се завърнаха със златните отличния от Световната купа в Падерборн (Германия).

Кристина Ташева, Десислава Пейчева, Цветелина Туечка, Виктория Стоянова, Радка Настева, Мария Аспарухова, Джулия Тодорова и Йоана Иванова са дамите, които всеки ден тренират в залата на Националния стадион “Васил Левски”.

Усмивките им не слизат от лицата, може би само когато някоя от тях сбърка, но те вече се разбират и само с поглед.

Тук момичетата са 7, защото Йоана Иванова е на изпит

източник: снимка: Gong.bg

“Този спорт дава повече шанс на повече момичета да се реализират, да отидат на по-големи състезания, на Световно, докато в художествената гимнастика участват само 5 момичета. А в нашия спорт могат да играят межди 8 и 10 момичета. Много женствен, много атрактивен спорт, който е много развит в западна Европа”, разказва Деси, която е най-отскоро в отбора.

Капитанът на тима Кристина Ташева също обясни, защо много грации, предпочитат да се насочат към този спорт: “Травмите, които могат да се предизвикат в художествената гимнастика, са ограничени. Нещата са направени по начин, ако има натоварване в самото съчетание, след това да има релаксиране. Може би затова повечето момичета, след прекратяването в художествената гимнастика преминават в този спорт. Тук много момичета идват, защото имат шансове да се реализират по някакъв начин.”

Може би ви прави впечатление, че става дума за осем момичета. Те обаче не крият, че понякога се стига да строги забележки, но всичко е в името на спорта: “Разбираме се, имаме понякога леки кавги, но намираме начин да се разбираме.

Тук момичетата са 7, защото Йоана Иванова е на изпит

източник: снимка: Gong.bg

Не става дума да сме си повишавали тон, но има дребни неща, повечето от самата тренировка. Дали някой не се е съобразил с останалите в самото начинание. Кой коя забележка е направил, къде е ръката... Не се караме за сериозни неща”, допълват се една-друга състезателките.

“През май този отбор стана вицесветовен шампион в Естония. Преди един месец се завърнахме в Германия, където спечелихме световна купа. Конкуренцията беше много силна. Отново присъстваха отборите от Русия. В този спорт може от една страна да се явяват по три отбора. В квалификациите, сред първите 8 могат да влизат по два отбора”, разказва Деси за успехите на тима през изминалите месеци.

За съжаление момичетата нямат финансовата подкрепа, за да отидат на последното за годината състезание в Москва, което се явява и първа Световна купа за следващия сезон. Това ще им коства битката за финалите догодина. Но сами разбират, че всичко тук опира до пари, а не до техните възможности или заслуги.

Тук момичетата са 7, защото Йоана Иванова е на изпит

източник: снимка: Gong.bg

Кой е следващият им връх? “Надяваме се следващото световно. Мислим, че имаме шансове да завоюваме първото място, но това е Божа работа. Последната година беше много трудна за нас, имахме много травми, много момичета с проблеми. В този спорт е малко трудно, като се явиш за първи път, е трудно да вземеш медал. Ние тръгнахме с много малки очаквания, и може би заради тези проблеми, бяхме възнаградени с този медал. В началото на година има три световни купи, а след това и Световното първенство. Средствата не ни достигат да отидем сега на финал на Световните купи в Москва. За съжаление, това опира до средства и възможности. Действително тази година ни се отпусна по-голям бюджет от предишни години, но се надявам след тези успехи, сумата да нарасне за 2012 година.”

Тук момичетата са 7, защото Йоана Иванова е на изпит

източник: снимка: Gong.bg

Тук момичетата са 7, защото Йоана Иванова е на изпит

източник: снимка: Gong.bg