Организаторите на Тур дьо Франс планират създаването на женски еквивалент на най-престижната колоездачна обиколка в света при мъжете, заявиха самите те.

Член на компанията „Amaury Sport Organization“(АСО) заяви за Ройтерс, че АСО ще създаде група, отдадена на развитието на женското колоездене. В добавка към класиките Лиеж-Бастон-Лиеж и Флеш Валон, АСО организира Ле Корс на Льо Тур – състезание, което се провежда в същия ден, в който се провежда и етап от Тур дьо Франс, всяка година от 2014-та насам.

След организирането на събитието в продължение на два дни – планински етап, последван от часовник –през 2017 АСО намали състезанието на един ден. Холандката Мариан Вос, най-титулуваната състезателка при жените, спечели изданието през 2019 в петък в По след страхотна атака в последните метри на 121-километровото състезание.

Трикратната световна шампионка на шосе спечели четири етапа в Джиро Роса – най-голямото колоездачно състезание при жените. Въпреки че често се счита за женската версия на Джиро д‘Италия, Джиро Роса не се организира от същата организация – „Epinike Associazione Sportiva Dilettantistica“, която не е свързана с RCS – собствениците на мъжкото състезание. „Ще създадем звено, което да развие женското колоездене в рамките на АСО“, заяви официално лице на компанията, което не пожела името му да бъде разкрито, за Ройтерс.

„Не може да проведем женски Тур дьо Франс по същото време с мъжкото издание, защото просто няма да бъде възможно от логистична гледна точка. Турът се превърна в голяма традиция през годините и провеждането на две състезания успоредно няма да бъде гъвкаво“, обясни той.

Женски Тур дьо Франс се провеждаше успоредно с мъжкия между 1984-89, но липсата на медийно отразяване и логистични проблеми предизвикаха АСО да спре организирането му. Мненията се промениха през годините, въпреки това, твърди Вос – един от водещите гласове в женското колоездене, който вярваше, че АСО не прави достатъчно, за да го промотира. „Има много неща, които се променят. Спортът при жените става все по-известен, отборите стават по-големи и в момента е много по-важно да се отправи поглед към календара и мисля, че календарът може да бъде променен, като се добавят повече женски състезания“, сподели Вос.

АСО бе разкритикувана тази година, когато излязоха информации, според които стана ясно, че компанията няма да осигури телевизионно излъчване за състезанията Лиеж-Бастон-Лиеж и Флеш Валон. Въпреки това, официалното лице на компанията заяви, че АСО ще си партнира с белгийският телевизионен канал RTBF да осигури един час излъчване на двете събития през 2020 – над 45-минутния минимум, който ще получи статут на Световен Тур от Международния колоездачен съюз (УСИ). /БГНЕС