Олимпийският шампион Януш Печяк е в България за семинар с българските съдии и деятели по модерен петобой. В продължение на седмица полякът ще разкрива последните новости в развитието на този спорт.

Печяк спечели индивидуалния петобой на Олимпиадата в Монреал през 1976 г., а в кариерата си има още 5 златни и два сребърни медала от световни първенства в периода 1977-1981 г. В момента той е председател на Техническия комитет към Международния съюз по модерен петобой (UIPM).

Междувременно Общото събрание на федерацията отчете най-успешния сезон на този спорт у нас за последните 15 години. Наред със спечеления през септември бронз от Световното първенство, през периода българският модерен петобой може да се похвали и с петото място на Зорница Стоилова на Европейското първенство за девойки и с бронза на Христо Панайотов от олимпийската квалификация в Чехия, след което двамата участваха и на Олимпийските младежки игри в Буенос Айрес. Светла Згурова пък записа престижните две пети места на Европейското за девойки до 17 г. в Полша в индивидуалната и в щафетната надпревари.

По време на Общото събрание председателят на БФМП Андрей Кузманов представи пред делегатите докладите и международните експертни оценки за отлично организирани елитни международни турнири у нас, сред които кръга за Световната купа в София.

Този уикенд в София ще се състои зимното Държавно първенство по модерен петобой за мъже, жени, юноши и девойки. Шампионатът е открит и в него ще участват и гръцките национали. В събота от 9 ч. е плуването на басейн Диана, а от 11 ч. в залата на НСА стартират дуелите по фехтовка.

Най-интересното ще бъде в неделя от 11 ч., когато на Конна база „Хан Аспарух“ комбинираната дисциплина (бягане и стрелба) ще излъчи новите шампиони на България. Наред с награждаването на призьорите, там ще бъдат връчени и дипломите на успешно преминалите едноседмичния курс при лектора Януш Печяк.