Над 245 коня от 12 държави стартират в Световната купа по прескачане на препятствия на база “Ген. Крум Лекарски” в  Божурище, която продължава до неделя (13 юни – 16 юни).

В 10-ото юбилейно издание на състезанието в конната база ще се проведе отборната надпревара „Купа на нациите“, като в нея се очаква да се включат 7 държави – Италия, Израел, Гърция, Румъния, Турция, Унгария и България.

Стартът на Гранд При “Сийуайнс” е днес, а Купата на нациите „Сийуайнс“ ще се проведе в неделя от 14:00 часа.

Останалите ездачи, които пристигат в индивидуалното са от Полша, Швеция, Сърбия и Кипър, съобщават от родната федерация по конен спорт.

Общият награден фонд е 50 000 евро, от тях 20 000 евро са предвидени за отборното състезание.

Уникалното за това издание на турнира е отборната надпревара за деца, която ще се проведе в два манша. В нея ще се включат отбори от Турция, Румъния, Гърция и България.

„Организацията върви нормално и по план. Сериозни хора в екипа ни помагат и нещата се получават. Не си спомням в цялата история на конния спорт у нас в дадено състезание да има 248 заявени коня от толкова държави. Предстоящият турнир е един от най-старите в Европа, който се провежда в София от 1982 година. Той се явява и квалификация за финал в Дивизия 2 , както и шампионат преди Олимпийската квалификация по прескане на препятствия, която предстои другия месец. Четирите ни млади дами – Ивана Ангелова, Елиза Чолакова , Ая Митева и Ася Петрова ще участват като отбор при децата от 12 до 14 годишна възраст. За тях това ще бъде генерална репетиция преди Европейското през юли месец в Холандия. За избора на българските състезатели единствено треньора Росен Райчев преценява, но към момента петима души са избрани (Ангел Няголов, Ивайло Бонев, Антон Дацински , Руслан Петков и Мирослав Илиев), но дали всички ще останат, въпреки , че по регламент имаме това право, ще стане ясно в следващите няколко дни”, сподели  заместник председателят на БФ Конен спорт д-р Крум Рашков.