Без финансиране от страна на Министерството на физическото възпитание и спорта може да остане българската федерация по гребане. В централата вече е получено писмо от Министерството, че до средата на месец май трябва да върне над 337 хиляди лева, за които е установено, че не са разходвани целесъобразно. Това е установила проверка от страна на Министерството. Тази сума е част от субсидията от около 750 хиляди лева, отпуснати от държавния орган за подпомагане провеждането на Европейското първенство в Пловдив.

Представителят на Министерството на спорта на днешната нарочна пресконференция за проблемите в централата по гребане директор на дирекция „Спорт” Асен Марков обясни, че крайната дата за издължаването на федерацията е месец след получаването на писмото. Ако това не се случи, то Министерството ще издаде заповед за спиране на финансирането и ще заведе съдебен иск.

Проблемът във федерацията ни по гребане идва, заради неяснотите около начина, по който са похарчени средствата отпуснати от държавата. Новият президент на централата Васил Радев, заедно с някои от членовете на действащия Управителен съвет Митко Колев и Павел Тодоров застанаха пред медиите, за да дадат повече подробности. „Установени са груби нарушения в работата на Светла Оцетова и затова Управителният съвет взе нещата в свои ръце. Никой от УС не знае как са разходвани тези средства. Федерацията е завела дело срещу Министерството, след резултатите от проверката. Това е пагубно, защото федерацията ще се ликвидира. Действията на Светла Оцетова са незаконни”, коментира Митко Колев.

От ръководството на бг-централата споделиха, че средства има само за още 20-30 дни. После следва федерацията да бъзе затворена, защото няма пари за подготовка на състезателите. Желанието на Управителния съвет на гребната централа е да договори разсрочено издължаване към Министерството на спорта и да успее да проведе предстоящото Световно първенство за младежи в Пловдив.

Другият интересен момент е, че с създаден Организационен комитет за това първенство, който е регистриран в международната федерация и събира пари от бъдещите страни участнички, но без знанието и съгласието на новоизбраното ръководство на федерацията. „Искаме да проведем първенството прозрачно и така да успеем да възстановим средствата на Министерството. Проблемът е, че с действията си Светла Оцетова със завеждането на дело от името на федерацията, я обрича. Ние сме принудени отново за разгледаме въпроса на УС. Ще поискаме да изтеглим молбата срещу Министерството на спорта. Разчитаме на лоялност от страна на Министерството. Имаме олимпийска подготовка и тя трябва да продължи на всяка цена. Организационният комитет е сформиран в разрез с договора. Нямаме договор с този организационен комитет”, заяви още Колев.

За самия Митко Колев обаче стана ясно, че има решение на Софийски градски съд, според което е осъден условно на 2 години лишаване от свобода и 4 години не може за изпълнява счетоводна дейност за злоупотреба с парични средства. Колев обясни, че това е дело заведено от Светла Оцетова срещу него и присъдата не е влязла в сила, делото продължава на втора инстанция и той вярва, че ще бъде оправдан.