Президентът на САЩ Барак Обама бил разстроен от решението на Международния олимпийски комитет (МОК), избрал за столица на Олимпиада 2016 Рио де Жанейро вместо Чикаго.

Това съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, който обаче отбеляза, че „президентът не съжалява за пътуването си до Копенхаген”, където се състоя гласуването на града домакин.

В датската столица Обама лично лобира за Чикаго, който бе кандидат за домакинство заедно с Мадрид, Токио и спечелилият Рио. Американският президент бе придружаван от съпругата си Мишел Обама, която се обърна от трибуната към членовете на МОК с думите: „Молбата ми към вас е да изберете Чикаго. Да изберете Америка. Сторите ли го, няма да ви подведем”.

Въпреки положените усилия от страната на първата двойка на САЩ, Чикаго отпадна от борбата още на първото гласуване. На финала Рио срази Мадрид с двойно повече гласове.

На пътуването на сем. Обама до Копенхаген в САЩ бе погледнато с общо-взето критично око, като на необмислена импровизация. Националният комитет на Републиканската партия обвини Обама в пренебрегване на вътрешните проблеми на страната за сметка на лобисткото пътешествие. От партията не пропуснаха да подчертаят, че президентът е напуснал САЩ в деня, когато бяха обявени новите данни за нивото на безработица, достигнала 9,8% - печален рекорд за последните 25 години.