Рио де Жанейро спечели домакинството на Летните олимпийски игри през 2016 година! Бразилският мегаполис триумфира в оспорвана битка с Мадрид, Чикаго и Токио. Президентът на МОК Жак Рох обяви официално градът, спечелил битката.

Чикаго, за който лобираха Барак Обама и неговата съпруга Мишел, се оказа извън играта още след първия рунд. Американският град бе и фаворит за спечелване на Игрите, поне според букмейкърите. Сред агитаторите за Чикаго се оказа и популярната в САЩ телевизионна водеща Опра Уинфри, но това не бе достатъчно.

След втория кръг и Токио излезе от сметките, като в битката останаха само Мадрид и Рио де Жанейро. За испанската столица се застъпи Хуан Антонио Самаранч, а за Рио - футболната легенда Пеле. 99 от членовете на МОК участвха във финалния трети кръг на гласуването, като Жак Рох не взе участие във вота.

Рио де Жанейро извади късмет от третия път, след като не успя да спечели кандидатурите си за домакин на Игрите през 2004 и 2012 година.

Летните олимпийски игри през 2012 година ще се проведат в Лондон и съответно на европейския континент, като най-вероятно това е натежало при избора на бразилския град, тъй като според негласното правило за ротация на континентите, бразилският мегалополос беше пълният фаворит.

Бразилия пък става едва втората държава в историята, която ще домакинства в два поредни цикъла на Световното първенство по футбол и Олимпийски игри. САЩ домакинстваше на световни футболни финали по футбол през 1994 година, а след това и на Игрите в Атланта през 1996 година.

Кралят на Испания Хуан Карлос представи кандидатурата на европейския град за Олимпиадата пред делегатите на 121-та сесия на Международния олимпийски комитет в Дания. Звездата на Реал Мадрид Раул също бе в Копенхаген, за да окаже съдействие на своите сънародници. Капитанът на "белия балет" изрази своята увереност, че Мадрид ще спечели, като завърши своето изказва с думите "Аз вярвам!".

Президентът на Бразилия Лула да Силва бе сред водачите на делегацията заедно с легендата в световния футбол Пеле.

Игрите ще се проведат за първи път в Южна Америка, след като стана ясно, че печели Рио Де Жанейро. Президентът на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва заяви, че Рио е готов за домакинството при презентацията на кандидатурата на града.

„Аз наистина смятам, че е дошло времето на Бразилия. Ние сме една от десетте най-развити икономики в света, която все още не е домакинствала на Олимпиада. Дайте ни шанс и няма да съжалявате”, сподели президентът на Бразилия.