Нов атрактивен спорт може да се появи в програмата на следващите Олимпийски игри. В боксовия турнир в Лондон през 2012 може да се включат и жени. Президентът на Международната асоциация по бокс за аматьори (AIBA) Чинг-ко У обяви това намерение на пресконференция днес.

„Ние сме подготвили такова предложение и ще го представим на вниманието на МОК. Боскът е единственият олимпийски спорт, в който не се състезават жени,” заяви Чинг-ко У.

Представителката на AIBA Джойс Боуън добави, че окончателното решение по въпроса може да се очаква в средата на месец декември.

По плана на AIBA, в женския бокс, както и в мъжкия, ще има 11 категории според теглото на състезателите. Боевете ще се състоят от четири рунда, всеки от тях с продължителност от две минути. За класиране на Олимпиадата ще се взимат резултатите от Световните първенства и континенталните турнири.

Въпросът за включването на женския бокс в програмата на Олимпийските игри бе разглеждан от МОК и преди старта на Пекин 2008, но не бе взето решение.