Един от големите фаворити на Шанхай Мастърс Нийл Робъртсън отпадна още на 1/16-финалите на турнира, след като загуби с 4:5 фрейма от Джейми Коуп.

Англичанинът влезе много добре в мача срещу австралийския си опонент и поведе с 3:0 фрейма.

Робъртсън сътвори пълен обрат за 4:3 и може би дори усещаше победата в своите ръце, но Коуп успя да вземе последните два фрейма в мача и да спечели с 5:4.

Следващият съперник на Коуп ще бъде Марк Уилямс, който елиминира Том Форд с 5:1.

Световният шампион Стюарт Бингам не срещна сериозни проблеми по пътя към осминафиналите и отстрани с 5:2 фрейма Фанг Ксионгман.

На осминафиналите съперник на Бингам ще бъде Майк Дън, който поднесе една от другите изненади на този етап от турнира, след като победи с 5:3 фрейма Марко Фу.

Джон Хигинс демонстрира много силна игра срещу Лианг Уенбо и го победи с 5:1 фрейма. Шотландецът бе безкомпромисен и поведе с 4:0, след което даде един фрейм на съперника, но след това затвори мача с 5:1.

На осминафиналите срещу Хигинс ще се изправи Мартин Гулд. Той елиминира друг от фаворитите в надпреварата Бари Хоукинс с 5:1 фрейма.

Джъд Тръмп разби с 5:0 фрейма Робърт Милкинс, а в следващата фаза ще се изправи срещу Матю Селт, който се класира директно за осминафиналите, защото Рики Уолдън се отказа от участие в турнира.

Динг Джънхуей спечели с 5:1 фрейма срещу Алън МакМанъс, а на осминафиналите ще играе срещу Райън Дей, който отстрани с 5:3 Греъм Дот.

Стивън Магуайър отпадна след загуба с 1:5 от Майкъл Холт, който в следващата фаза на турнира ще се изправи срещу Киърън Уилсън. Той отстрани Джо Пери с 5:2 фрейма и продължава напред.

Шон Мърфи направи истински обрат срещу Питър Ебдън, след като изоставаше с 1:4 фрейма и стигна до успеха с 5:4. Следващият съперник на Мърфи ще бъде Марк Дейвис, който победи Майкъл Уайт с 5:1.

Марк Алън продължава напред, побеждавайки белгийския талант Лука Бресел с 5:3 фрейма.

Съперник на Алън на осминафиналите ще бъде Дейвид Грейс, който се класира за осминафиналите без да играе, защото Марк Селби отказа участие в надпреварата.