Софийски градски съд (СГС) ще заседава на 8 февруари по делото "Октопод", по което основен подсъдим е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров. Бившият съветник в ДАНС отговаря пред съда за ръководство на организирана престъпна група, занимавала се с рекет и изнудване.

Очаква се на предстоящото заседание да бъдат разпитани членът на Управителния съвет на БФ по художествена гимнастика Нешка Робева и Светлин Русев.

На предишното заседание показания даде бившият министър на вътрешните работи Богомил Бонев. Пред СГС Бонев посочи, че по негово време той упорито е отказвал да даде лиценз на застрахователната компания "Левски-Спартак", която се свързва с Алексей Петров.

В крайна сметка обаче Бонев е отстранен от поста на 20 декември 1999 г. На негово място е назначен Емануил Йорданов, който още в началото на януари дава лиценз на холдинга.

На 21 декември 2012 година Софийският апелативен съд пусна от ареста Алексей Петров с мярка за неотклонение - парична гаранция от 10 000 лева.

БГНЕС припомня, че съдът даде ход на делото на 12 декември 2011 г. Обвинителният акт от 200 страници беше внесен на 7 ноември 2011 година, след повече от година и половина разследване. По това дело обвиняемите са с над десет адвоката, като само Алексей Петров има шест, а представителите на държавното обвинение са трима – Милко Момчев, Пламен Георгиев и Светлозар Костов, който е административен ръководител на Специализираната прокуратура.