„2012-та бе една много тежка година за нашия спорт!”, бяха първите думи на министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков при награждаването на Кубрат Пулев и Михаил Таков – Спортист и Треньор на годината, с автомобили от Българския спортен тотализатор. Спортният министър също така обяви: „Всички останали наши спортисти, за които на първо място стоят премиите и възнагражденията, не получават успех”.

След церемонията запитан как ще коментира евентуално отказване на Станка Златева да се състезава за България, Нейков отговори, че още нищо не е официално, че има още възможности да се говори с нея и че трябва спортистите да имат сърце и с него са се състезават. Спортният министър сподели, че шейхът на Катар отново ще посети родината ни през месеците март-април, че националната допинг лаборатория трябва през 2013-та да заработи, а други спортни обекти да бъдат завършени.

Ето още от думите на Свилен Нейков по време на церемонията по обед:

Много от нашите олимпийци отидоха с надежди за класиране на Летните олимпийски игри , но много малко от тях успяха да осъществят надеждите и мечтите си. Конкуренцията в целия свят нараства все повече и завоюването на титли и медали на Олимпиада е наистина много труден процес. Малко хора, малко спортисти успяха да се реализират на Летните олимпийски игри в Лондон! За този ни успех последните години голямо усилие положи Българската федерация по бокс с нейния председател Красимир Инински. Много се радвам, че този труд, положен от федерацията, състезателите, треньорите, масажистите, доктори и всички тези, които бяха пряко свързани с тренировъчния процес, успяха и вие журналистите оценихте техните усилия.

Не искам да говоря за успехите на Спортист и Треньор на годината, искам само да изразя възхищението си от трудолюбието на Кубрат Пулев, от родолюбието, което той показа към България. Това, че той избра България през всички останали предложения и продължава да се състезава за България. С това той показа, че всичко това, което се прави, че тези резултати идват, защото имаш сърце! Кобрата е пример за всички останали наши спортисти, защото всички тези, за които на първо място стоят премиите и възнагражденията, те не получават успех! Искам да поздравя Кубрат и той заслужено е Спортист на България за 2012-та година.

Михаил Таков е един от нашите треньори, който успя да възроди бокса. В последните години той пряко се занимава с аматьорския бокс и заедно с колеги в неговия екип , успяха да изградят един отбор, който има и бъдеще. Заслужени и Михаил Таков е Треньор на годината. Искам да им пожелая догодина още по-сериозно да погледнем на нещата , за да имат успех всички тези усилия в следващите Олимпийски игри или пък в професионалния бокс.