Старши треньорът на националния отбор по класическа борба Армен Назарян заяви след края на държавното първенство в София, че състезателите ще трябва да наблегнат много на тактиката. Ето какво сподели именитият ни бивш състезател пред официалния сайт на Българската федерация по борба:

- Някои изненади се получиха на шампионата, като загубата на Христо Маринов още на старта...

- Нормално е. С Николай Байряков са постоянно на лагери, тренират заедно, познават се. А след олимпиадата Христо си даде почивка. Но една загуба нищо не значи.

- Има ли нещо, което ви остави добро впечатление от първенството?

- Имаше много млади състезатели. Например Николай Вичев, на когото ще разчитаме при най-леките. Смятам че в Александър Костадинов трябва да продължи да се бори в тази категория до 55 кг, а не да качва по-горната категория, както на първенството. Любомир Димитров направи хубави срещи при тежките. Той беше и с нас на лагера на Белмекен, има качества.

- Бившият национал Емил Милев отново се появи на тепиха след двегодишно прекъсване...

- Да, той показа, че може да се бори, но няма подготовка. И ако иска да се бори отново на световни и европейски първенства ще трябва още доста да поработи.

- Имаше приятна изненада на първенството - Константин Стас, който стана първи в кат. до 66 кг.

- Това момче има много голям потенциал, има характер и ми се иска да го вземем на подготовка с националния отбор. Вече имахме разговори. Но при него е малко по-сложно, защото той е украинец, няма български паспорт и административно трябва да се изчистят тези неща.

- Върху какво акцентирате в подготовката на момчетата?

- Най-вече тактика и психика. Така че да не изкарват само една-две срещи, а да продължат до край. Вече имаме едногодишен план за подготовка, направихме хубав базов лагер на Белмекен. Екипът, с който работя - Янко Шопов и Милчо Радуловски, много ми помага, има атмосфера в отбора, всичко е наред. Само трябва лагери и подготовка.

- Слушат ли ви момчетата?

- О, да. Но ако има проблем предпочитам да дойдат да ми кажат, а не да разбирам по други начини. И хубавото е, че има ли проблем ми го казват.

- Кога ги събирате отново на лагер?

- На 21 януари започваме подготовка на Тетевен. Тогава ще дойдат и сърби, и швейцарци, и алжирци. Тогава ще определим състава за „Никола Петров", а след това и за световната купа в Техеран.