Явор Пешлеевски завърши на 5-о място в индивидуалното състезание на Европейското първенство по модерен петобой за младежи до 21 г, проведено на 28/06/2017 в Барселона.

Това е едно от най-добрите постижения за България през последните години. Пешлеевски показа страхотни резултати във всички дисцилини и остана на малка крачка от медала - на 6 секунди от състезателя, финиширал на 3-та позиция и на 10 секунди от този на 2-ра.

Модерният петобой е комплексен спорт, който подлага атлетите на изключително голямо и нестандартно натоварване със своите 5 коренно различни дисциплини: Плуване на 200м св. Стил, Фехтовка (шпага) - всеки срещу всеки, Конна езда - прескачане на препятствия с непознат кон, Бягане и стрелба, които от няколко години са съчетани в една дисциплина, в която всеки състезател бяга 4х800 метра с 4 стрелби между тях, в които трябва да има 5 успешни изстрела.

Състезанията по модерен петобой се провеждат на два етапа - квалификационен кръг и финал. На финала се класират единствно най-добрите 36 състезатели, които се състезават отново във всички дисциплини. Квалификациите и финала се провеждат през един ден, а натоварванията са максимални, което прави възстановяването много трудно, дори невъзможно.

Явор Пешлеевски

източник: Личен архив

Пешлеевски подобри значително своите резултати, като направи личен рекорд в плуването - 2.03.56, с цели 2 секунди по-бързо от предходното му най-добро време. Във дисциплината фехтовка, представянето му също беше отлично (24 победи, 11 загуби), което е 3-ти най-добър резултат. В ездата премина с едно бутнато препятствие, което му донесе 293 точки от максималните 300. В дисциплината 4х800м бягане и стрелба също подобри резултатите си и се класира на достойното 5-о място в крайното класиране след много оспорвана битка за медалите.

За съжаление Пешлеевски е единственият състезател от българския отбор (в състав: Явор Пешлеевски, Тодор Михалев, Денис Колев и Йордан Гюров), който се класира за финала на състезанието. Нашите представители продължават Европейското първенство с мъжка щафета (в състав Явор Пешлеевски и Тодор Михалев), която ще се проведе на 30/06/2017 и на която шансовете за класиране в призовата тройка са също толкова високи.

Личният треньор на Пешлеевски, Александър Козовски, споделя, че тандемът работи отлично, прогресът за последните няколко месеца е огромен и в най-скоро време можем да очакваме още по-високи постижения. Той благодари на Българска федерация по модерен петобой за подкрепата, която им оказва. Веднага щом Европейското първенство приключи, ще бъдат направени необходимите анализи и подготовката ще бъде насочена към предстоящите състезания - Световните първенства за младежи и мъже, Европейското първенство за мъже и Европейското първенство до 23 г, което ще се проведе за пръв път тази година.