Българският ансамбъл по художествена гимнастика направи и немислимото. Грациите ни завършиха на 5-о място в многобоя на Европейското първенство, което се провежда в Холон Израел.

Независимо от тежката ситуация, ужасяващата трагедия с Цвети Стоянова и абсурдните грешки на организаторите ансамбълът ни доказа, че е съставен от истински герои. Тимът ни излезе, състезава се, направи най-доброто на което е способен в този момент и завърши на петата позиция без да допусне грешка.

Гимнастичките в състав Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Ренета Камберова, Християна Тодорова и Любомира Казанова, играха с мисълта за своята приятелка и съотборничка Цветелина Стоянова.

Българките събраха общ сбор от двете изигравания от 35.850 точки. Златото е за Русия с 37.408, следван от Беларус (36.849), Израел (36.549) и Италия (35.933).

Грациите излязоха първо за изпълнението с обръчи и бухалки. Нашите момичета се справиха и изпълниха съчетанието си изключително професионално, в това число и резервата Любомира Казанова.

Цвети поискала прошка от Раева и ансамбъла преди инцидента

Грациите ни играха с последен стартов номер, но вместо саундтрака от филма „Матрицата“, организаторите допуснаха много груба грешка и беше пусната друга музика. Ансамбълът започна съчетанието, но след това, както правилникът позволява, спряха и излязоха от килима.

Малко по-късно, окуражени от публиката и треньорския щаб, грациите се появиха отново и изиграха композицията си без грешка!

Ина Ананиева: Чак в събота през нощта сменихме акредитацията на Цвети

Организаторите допуснаха още една изключително нелепа неточност. Вместо да бъде коригирано името при изписването на Цветелина Стоянова, беше сменено това на Цветелина Найденова. Както е известно Цвети Стоянова се бори за живота си, след като падна от 6-ия етаж на болк в столичния квартал „Надежда“. 

За обръчи и бухалки грациите получиха 18.000 точки.

За второто си изпълнение за деня, с пет ленти, момичетата отново излязоха крайно мобилизирани и успяха да се справят без грешка. Композицията беше оценена със 17.850, което им отреди 5-о място в крайното класиране на многобоя.

Ансамбълът ни, който днес се състезава със сълзи в очите, се класира за финалите на отделните уреди в неделя.