Българският състав за девойки заема пето място след първия ден на отборната надпревара на европейското първенство по художествена гимнастика в Холон (Израел).

Отличното представяне на младите български гимнастички се допълва от класирането на Йоана Николова на финалите на въже и на обръч.

При девойките днес се играха съчетанията с въже и обръч, а утре са изпълненията на топка и бухалки. Според регламента на европейското първенство има само отборно класиране и финали на отделните уреди при девойките. 

Българският тим е в състав Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова и Елизабет Йовчева. 

Николова игра на два уреда и получи оценки от 16.316 точки на въже и 16.000 точки на обръч. Така тя ще се бори за медалите на тези уреди в неделя. Оценката й на въже е четвърта по сила, но на финалите се започва от нула.

Любопитното е, че на обръч Николова игра на чужда музика, но се справи страхотно и се класира за финала.

Герова има 15.191 точки на обръч, което е 24-а оценка, а Иванова е 12-а на въже с 15.641 точки. 

В отборната надпревара българският състав е със сбор от 63.148 точки след първите два уреда.

Начело след първия ден е Беларус с 66.374 точки, пред Русия с 65.915 точки, Израел с 65.424 точки, Италия с 63.832 точки, България и други.

При девойките участват общо 36 отбора. 

От 18.00 часа започва надпреварата в многобоя при ансамблите. Българският отбор е с последен 16-и стартов номер и първо ще играе с два обръча и три чифта бухалки, а ще закрие състезанието с петте ленти.

Многобоят при жените, с участието на Невяна Владинова и Катрин Тасева, е в събота от 17.00 часа./БТА