Най-добрите на планетата в модерния петобой пристигат в България в края на този месец. От 23 до 27 май София ще бъде домакин на турнира за Световната купа за мъже и жени. Състезанието е от особена важност, тъй като е четвърто в програмата за годината и ще определи участниците във финалите през юни в Астана (Казахстан).

Наред с това, турнирът в българската столица ще е една от последните класни проверки преди Европейското първенство, което предстои през юли в Шекешфехервар (Унг).

Състезанията у нас  са част от инициатива „София – Европейска столица на спорта“ и в тях ще участва целият световен елит в модерния петобой.

В България пристигат последните олимпийски шампиони от Рио 2016  - руснакът Александър Лесун и австралийката Клоуи Еспозито, в стартовите листа са записани десетки световни и европейски шампиони и медалисти – Павло Тимошенко(Укр) – сребърен медалист от Игрите в Рио, Кирил Беляков (Рус), Елена Микели (Ит), Елоди Клювел (Фр) – олимпийска вицешампионка от Рио 2018 и др.

Водещите нации в модерния петобой ще участват с пълни отбори. Повечето от делегациите ще пристигнат на 21 май.

Пълната програма на Световната купа София 2018:

22.05.2018 г. – тест на конете

23.05.2018 г. – квалификация жени (без конен спорт)

24.05.2018 г. – квалификация мъже (без конен спорт)

25.05.2018 г. – финал жени

26.05.2018 г. – финал мъже

27.05.2018 г. – щафета микс (един мъж и една жена)

Плуването ще се състои на комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина от бягане и стрелба е на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски”.

Програма на турнирите за Световната купа през 2018:

СК 1 – Кайро (Ег) 27 февруари – 4 март

СК 2 – Лос Анжелис (САЩ) 24 март – 01 април

СК 3 – Кешкемет (Унг) 03-07 май

СК 4 – София (Бъл) 23-27 май

СК Финал – Астана (Каз) 21-24 юни

За престижните стартове в София пристигат президентът на Международната федерация по модерен петобой (UIPM) доктор Клаус Шорман, генералния секретар г-жа Шайни Фанг и други видни гости, сред които членове на Борда на UIPM, както и президенти на континентални федерации и на национални федерации.

Изготвени са официални покани до председателя на Народното събрание, президента на Република България, министър-председателя, председателя на БОК, кмета на София и министъра на младежта и спорта.

През 2017-а година българските състезатели записаха забележителни успехи в международните състезания. Нашата щафета се класира на 6-о място на Световното първенство за мъже. Предстоящият в София четвърти кръг за Световната купа е още един шанс на българите да покажат потенциала си, при това пред родна публика. Повечето от националните състезатели са млади, още в младежка и юношеска възраст, но изключително амбициозни.

Това състезание ще им помогне да натрупат опит и да се срещнат със световния елит в модерния петобой.

За пореден път българската федерация по модерен петобой (БФМП) приема турнир от най-висока класа на планетата.

Ето на какви дисциплини се състезават петобойците за СК:

Плуване - 200 м свободен стил

Фехтовка – шпага всеки срещу всеки

Конен спорт – прескачане на препятствия с коне по жребий

Бягане със стрелба комбинирано – 4 х 800 м с четири стрелби