Спортното катерене попадна в шорт-листа на новите спортове, които претендираха за място на Олимпийските игри през 2020 г. В крайна сметка МОК прецени да не прави промени в олимпийската програма. Катеренето обаче бе включено като демонстрационен спорт в Младежката Олимпиада, която ще се проведе това лято в Нанкин, Китай. Тези факти, както и стремглаво увеличаващия се брой на катерачни джимове по света са доказателство, че спортното катерене е сред най-бързо развиващите се спортове.

София ще бъде домакин на едно изключително интересно състезание в края на тази седмица - Sofia Boulder Battle.

В петък, 4 юли от 20 часа залата за катерене Boulderland (Paradise Center, ниво +3) ще посрещне трима от най-добрите катерачи в света - Крис Шарма, Дейв Греъм и Шон Макол. Те ще се изправят срещу някои от най-добрите българи в този спорт - Никола Петров - Кайцата, Емилиян Колевски, Калин Гърбов и Мартин Петков. Те ще премерят сили в дисциплината боулдър за радост на българските си фенове.

Добрият контрол над тялото, динамичните движения и физическата подготовка са приоритети в подготовката на Никола Петров - Кайцата. "Респектиран съм от съперниците и съм уверен, че ще се получи изключително състезание" - допълни Кайцата.

Шон Макол разказа, че се подготвя за Sofia Boulder Battle като за всяко сериозно състезание. "Отделям време за динамични движения, физическа сила и преодоляване на различни по сложност боулдър маршрути. Сигурен съм, че благодарение на публиката в Boulderland ще се получи страхотна атмосфера, която ще допринесе за качеството на състезанието" уверен е Шон Макол.

Ако искате да видите на живо най-добрите катерачи в света, не пропускайте Sofia Boulder Battle! Билети за събитието се купуват на място в залата. Цената е 10 лв., като включва безплатна бира или безалкохолна напитка. Състезанието ще бъде закрито с подобаващо парти.