Общо 13 жени и девойки (7 жени и 6 девойки) ще вземат участие в силния боксов турнир "Балкан", който ще се проведе от 18-ти до 22-ри октомври в зала "Дианабад" в София. За неговото трето издание ще пристигнат общо 140 състезателки от 21 държави, което ще бъде рекорд за турнира, тъй като през миналата година за състезанието се явиха общо 81-а жени боксьори, което ясно показва растящата популярност на събитието.

За жалост световната и европейска шампионка Станимира Петрова ще пропусне надпреварата заради претърпяна операция за премахване на сливиците.

Станимира Петрова

източник: Бончук Андонов

За сметка на това европейската шампионка и бронзова медалистка през 2016-та година Деница Елисеева (60кг) заяви, че е амбицирана да покаже всичко, на което е способна.

Златислава Чуканова (54кг.), която е носителката на купа "Балкан" за 2016-та година пък заяви, че турнирът има специално място в сърцето й и ще се опита да дублира успеха си.

За златото в своите категории също ще се боксират и трикратната европейска шампионка при девойките Еми-Мари Тодорова (48кг.) и европейската вицешампионка Аслъхан Мехмедова (60кг.).

Голямата цел пред всички наши момичета, обаче, е предстоящото Световно първенство за девойки, което ще се проведе през ноември в Индия. За него старши треньорът Петър Лесов е повикал още три момичета: европейската шампионка Горяна Стоева (51 кг.), Пламена Иванова (54 кг.) и бронзовата медалистка от европейското първенство за 2016-та година Мелис Йонузова (69 кг.).

След турнира "Балкан" родните девойки ще участват и на Държавното първенство в Пловдив, което ще се проведе от 1-ви до 4-ти ноември, а в София от 6-ти до 16-ти ноември момичетата ще проведат своя подготвителен лагер за световното първенство в Индия.

Ето и състава на България за турнира "Балкан":

Жени:

48 кг - Севда Асенова

51 кг - Габриела Димитрова и Венелина Поптолева

54 кг - Златислава Чуканова и Розалия Пайчева

60 кг - Деница Елисеева

64 кг - Джоана Нуамеруе

Девойки:

48 кг - Еми-Мари Тодорова

51 кг - Мартина Маринова и Дона Живкова

54 кг - Пламена Иванова

60 кг - Аслъхан Мехмедова

69 кг - Мелис Йонузова