Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години Александра Начева не се главозамайва от постигнатите успехи в последните месеци.

Освен световната титла, Начева завоюва и сребърен медал на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години. 16-годишната българка участва и на европейското първенство за мъже в жени в Берлин, но не успя да премине квалификациите.

До края на годината на Начева ѝ предстои участие на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина) през октомври.

Начева получи наградата спортист на месец юли в анкетата на спортните редакции, а нейният наставник Стойко Цонов е треньор номер 1 на юли.

Александра Начева получи 17 гласа от спортните редакции, а с 3 остана европейската вицешампионка от Берлин в дисциплината скок височина Мирела Демирева.

"Благодаря за признанието. Работихме много усърдно с моя треньор, за да постигнем тези резултати. Доволна съм от представянето си. Предстоят ми още много състезания. На европейското първенство можеше да се представя и по-добре, но не ми достигна малко късмет, за да спечеля първото място. На световното първенство успях още във втория опит. На европейското първенство в Берлин бях много развълнувана и това ми изигра лоша шега, но все пак беше ценен опит за мен", каза Начева.

"Успехите дойдоха рязко, бурно за мен, но не се главозамайвам. Близките ми хора ми помагат, аз лично не се възприемам за нещо сериозно", добави атлетиката.

Александра Начева и Стойко Цонов

източник: LAP.bg

Нейният треньор Стойко Цонов също коментира представянето ѝ.

"На европейското първенство за юноши не става дума за липса на късмет, а имахме проблеми, лошо технически скочи. Световното първенство беше нашето състезание. Нямаше кой да я спре. Бях сигурен, че ще спечели титлата, но тя дойде по-лесно, отколкото очаквах. За европейското първенство тя си е виновна, че искаше да отиде. Разреших ѝ, за да види за какво става дума, но скоро няма да ѝ го позволя. Надявам се да е видяла колко трудно е да пробиеш в големия спорт. Следващият път при големите искаме да се борим, а не само да гледаме", каза Цонов.

"Работа е на треньора да сваля състезателите на земята. Тя е интелигентен човек и няма да е трудно да стигне до големия спорт. За мен има много голямо бъдеще. Александра има невероятно усещане към тройния скок, но само с много работа ще стигне до най-добрите", каза още треньорът на Начева. /БТА

Стойко Цонов

източник: LAP.bg