Световната шампионка за девойки Александра Начева е най-младата състезателка, която ще участва на Европейския шампионат по лека атлетика в Берлин.

Финалните заявки, подадени от всички участващи национални федерации вече са известни. От тях става ясно, че няма по-малък атлет от златната медалистка в тройния скок на България от първенството за подрастващи в Тампере.

Начева е на 16 години и 346 дни. Тя има рожден ден на 20 август.

Най-възрастният сред участниците в Берлин е Хесус Анхел Гарсия. Испанецът е на 48 години и 288 дни. Той ще участва в дисциплината 50 km спортно ходене, като предстоящото първенство ще бъде седмото европейско за него.

Общо 1572 атлети ще стартират в Берлин. От тях 828 са мъже и 744 жени. Те са представители на 49 страни. Ще има и 30 неутрални атлети от Русия, както и един състезател от тима на бежанците.

Най-много атлети в една дисциплина ще стартират в мъжкия маратон – общо 73-ма бегачи от 26 страни. В женската надпревара на 42.195 км ще спорят 59 участнички от 20 национални федерации.

Първенството в Берлин ще бъде официално открито на 7 август, но ден по-рано с вечерна сесия на 6 август ще се проведат квалификационни кръгове в няколко дисциплини.

Пълната програма на Европейския шампионат по лека атлетика, с посочено участието на нашите представители и в български часове на дисциплините, очаквайте скоро в Gong.bg.