Родни спортисти, сред които олимпийски и световни шампиони, се обединиха в каузата да помогнат на пострадала при катастрофа жена от Сливен, която е прикована в инвалидна количка. Идеята е на златната ни медалистка от Европейските игри в Баку Станимира Петрова.

Тя е подкрепена от редица големи имена, като олимпийските шампиони Петър Лесов и Йорданка Благоева, световния шампион Детелин Далаклиев, легендата Димитър Пенев, както и цели федерации. Историята е разказана в предаването "Здравей, България" по NOVA.  

"Много ме вдъхнови нейната история. Исках да направя нещо и да ѝ помогна отново да проходи", споделя Петрова. 

Иначе историята е на Йорданка Митева от Сливен, която на 10 юли 2012 г. катастрофира. Прикована е в инвалидна количка и въпреки това се грижи сама за двете си деца. "Опитала съм да спра колата, но не съм успяла. Тя излиза извън банкета и се преобръща, но аз оставам под колата", разкрива Йорданка. 

Клиника в Турция ѝ дава шанс да проходи, но за три сложни манипулации трябват 45 хил. евро. И като по чудо се появява Станимира Петрова. Тя среща Йорданка благодарение на олилмпийската ни шампионка Йорданка Благоева и фондацията "Докосни щастието". 

"Станимира е толкова сърцата, веднага се отзова, че съм ѝ благодарна", споделя Йорданка Благоева. "Независимо кой какъв е, преди всичко трябва да бъдем добри хора и да помагаме. Радвам се и се гордея, че толкова спортисти откликнаха."

Станимира решава да организира онлайн-търг, в който ще се наддава за купи, медали и екипи на шампионите на България. Идеята за търга се е родила за няколко часа и само за няколко дни са събрани 51 артикула, предоставени от големите спортисти на родината. 

"Силно вярвам, че всеки един човек, проявил любов към ближния, вече притежава олимпийския дух и сърцето на шампион", споделя сребърната медалистка в скока на височина от Игрите в Рио де Жанейро Мирела Демирева. 

"Дарявам своята лента от Световното първенство, която ни завоюва абсолютна световна титла", заяви "златното момиче" от ансамбъла ни по художествена гимнастика Християна Тодорова. Федерацията по вдигане на тежести се включи, както и световният шампион по бокс Детелин Далаклиев. 

Един от първите спортисти зад каузата е 10-годишната шампионка Криста Станкова, която дарява златния си медал, който е първи за нея. "Реших да помогна на една жена в беда. Дано се оправи бързо и отново да проходи", споделя Криста. 

"Аз самата съм изненадана, че се обединиха толкова много хора. Не очаквах чак толкова голям интерес. Може би самата кауза ги накара. Ние спортистите постоянно се борим и затова искаме да помогнем на Йорданка в борбата ѝ за живот. Всеки дарява ценни неща от своята спортна кариера. Те са безценни, защото са оценката за труда им", споделя Петрова.

"Когато видя човек в инвалидна количка, винаги се натъжавам. Това беше първото ми усещане, когато я видях. Но когато заговори, изведнъж останах много изненадана от силния ѝ дух и сякаш нищо не ѝ се е случило. Как е събрала сили да се пребори с товаи иска да успее. Искрено се надявам да успеем да ѝ помогнем", добави Петрова.  

"Толкова силен дух има тя, ако беше спортистка, сигурно щеше да е олимпийска шампионка. Аз дарих ръкавиците, с които станах световен шампион. Бяха ми много ценни", споделя Петър Лесов, който тренира Станимира.