Рим е домакин на четвъртият кръг от тазгодишната Диамантена лига, най-комерсиалният турнир в света на леката атлетика, който събира най-елитните състезали в спорта. Зрелищната надпревара е в четвъртък, 8 юни на емблематичния "Стадио Олимпико" и ще бъде излъчвана пряко в ефира на Mtel Sport 2.

Сезонът в лигата навлиза в много вълнуваща фаза, тъй като в рамките на 11 дни ще се проведат три състезания. След Рим лекоатлетите ще се насочат към Осло (15 юни) и Стокхолм (18 юни).

Отново две българки на старт

След като в Юджийн своите първи стартове в Диамантената лига направиха Ивет Лалова и Мирела Демирева, във Вечния град отново ще има две българки сред участниците - олимпийската вицешампионка Демирева и Габриела Петрова, която се завръща на пистата след почти 10 месеца пауза и ще се включи в първото състезание в тройния скок при жените в Диамантената лига.

Петрова има резултат 13.96 метра за годината, постигнати на националния шампионат във Велико Търново. Нейната първа цел е класиране за Световното първенство, а за целта трябва да скочи 14 метра и 10 сантиметра - резултат, който определено е по силите на Габриела и най-добрият вариант е да го постигне още в Рим. А защо не да гони и добро класиране? Конкуренцията сред 11-те участнички обаче е доста солидна. Олимпийската шампионка Катерин Ибаргуен, която няма загуба над една година, ще участва. Колумбийката е носителка на Диамантения трофей в последните 4 години и сподели, че е уверена в пети пореден успех, въпреки новия формат на турнира. В Рим ще очакваме с интерес сблъсъка ѝ с венецуелката Юлимар Рохас, която през тази година има 14,96 метра. На линия са и олимпийската шампионка от 2012 Олга Рипакова, световната шампионка от 2011 Олга Саладуха и №1 на Европа Патрисия Мамона.

Габи Петрова: Целите са ми много по-големи от участие на Световно първенство

За Мирела Демирева надпреварата в Юджийн бе първа за сезона. В нея тя завърши пета с резултат 188 сантиметра, което е далеч от възможностите на чаровната ни състезателка. В Рим тя ще опита поне да се доближи до най-добото си постижение от 197 см, което би ѝ гарантирало и още по-предно класиране. И тук обаче конкуренцията е на ниво. В Юджийн победителка с най-добър резултат за сезона стана рускинята Мария Кучина с 203 сантиметра. Тя отново е на линия, както и олимпийската шампионка Рут Бейтия и други фаворитки като Камила Личвинко и Левърн Спенсър.

Какво още може да очакваме от надпреварата в Рим?

В 110 метра с препятствия двамата най-добри американци Арис Мерит и Дейвид Оливър се изправят един срещу друг. Те обаче трябва да внимават и за сребърния медалист от Рио Орландо Ортега и световния шампион от 2015 Сергей Шубенков.

С отказването на Юсейн Болт и Джъстин Гатлин от 200 метра, битката на половин обиколка е отворена за нови герои. В Рим ще участват сребърният и бронзов медалист от Рио Андре Де Грас и Кристоф Льометър, шампионът в Диамантената лига в последните три години Алонсо Едуард и американецът Амиир Уеб.

Томас Рьолер постави летвата изключително високо в хвърлянето на копие с невероятните 93,90 метра в Доха. Той е големият фаворит и в Рим, но срещу себе си ще има "диамантените" шампиони от 2015 и 2016 Теро Питкамаки и Якуб Вадлейх, както и кенийската звезда Джулиъс Йего.

Катрина Стефаниди и Санди Морис ни обещават голяма целогодишна битка в овчарския скок. Гъркинята спечели Диамантената лига и олимпийското злато през 2016, но Морис направи голям скок нагоре в резултатите си. Стефаниди взе осемте точки от победата в Доха и сега въпросът е, дали Морис може да отговори в Рим.

800-те метра при мъжете изглеждат като една от най-непредвидимите от "диамантените" дисциплини. В Шанхай Кипиегон Бет изненада всички с победата в дебюта си в надпреварата. В Рим обаче рамо до рамо с него ще бъдат бившите шампиони Дейвид Рудиша и Ниел Амос, както и настоящият такъв Фъргюсън Черуйот Ротич.

През миналата година Алмаз Аяна се пребори с Гензебе Дибаба за Диамантения трофей и сега Дибаба е решена да си върне първото място от 2015 в крайното класиране на 5000 метра. Аяна няма да участва в Рим, така че за Дибаба това е перфектна възможност да вземе 8 точки и да настигне настоящата лидерка Хелен Обири.

Прякото излъчване от надпреварата в италианската столица започва в 21 часа по Mtel Sport 2, а 30 минути по-рано е коментарното студио.