След почти 10 месеца пауза, Габриела Петрова гледа смело към предстоящите предизвикателства. Сега най-близката цел пред националната ни състезателка по троен скок е класирането за Световния шампионат в Лондон.

„Мисля, че това е как да го кажа е нещо, което не трябва да ме плаши въобще, ако съм тръгнала само за норматив. Целите ми са много по-големи. Надявам се още следващите стартове да го направя. Както казах, стъпвам още ослушвам се още в състезанията, така че всичко е нормално“, коментира Петрова

Това на практика е първото твое състезание от доста време насам, как се чувстваш в началото на летния сезон?

„Като всяка една година, като първи старт. Много е вълнуващо. Има някаква доза притеснение, нервност дори, но това са нормални неща. Радвам се вече, че стартирах. Знаете, че цяла зима не съм участвала на състезания. Искахме да обърнем внимание върху летния сезон, така че с нетърпение чакам следващите състезания.“

Стандартът на IAAF за класиране на световното по лека атлетика в края на лятото е 14 метра и 10 сантиметра. Резултат, който Габриела е надскачала многократно. По време на националния шампионат по лека атлетика, който за първи път тази година се проведе във Велико Търново Петрова записа три успешни опита - 13 метра и 92 сантиметра, най-добрият - 13.96 и 13.67.

„Това беше, как да го нарека една генерална репетиция, тъй като знаете, че другата седмица имам много важно състезание. Искаше ми се просто най-вече да оттренираме разбега, тъй като не съм скачала досега от цял разбег и това беше главната причина за участието ми вчера и днес. Това е в общи линии, като резултати много е рано още да се вълнувам от резултати. Тепърва сезонът започва. Иска ми се да е възможно най-дълъг, така че има време кога да се търсят големите резултати.“

Във Велико Търново Габи Петрова стана двойна шампионка на стадион "Ивайло", тъй като ден преди участието й на троен скок, атлетката ни се включи и в дисциплината скок на дължина. Триумфът там дойде с 6 метра и 34 сантиметра.

Как протече подготовката ти, последните месеци?

Нормално. Няма как всичко да е на 100%, имаше проблеми с контузии, но да кажем, че като цяло опитахме се да направим всичко, което зависеше от нас. Доволна съм като цяло от подготовката“, каза още тя.

Важното е, че чисто физически се чувстваш добре?

„Да, да чукам на дърво тренирам, няма нещо, което да ме спряло от тренировки.“

Сега 25-годишната атлетка очаква с вълнение своя следващ старт, а той ще бъде на Стадио Олимпико в Рим в четвъртък по време на турнира Голдън Гала Пиетро Менеа от Диамантената лига.

До края на сезона Петрова има потвърдени още няколко старта. Участието й с националния екип на Европейския отборен шампионат, 1-ва лига във Вааза, Финландия. През юли елитната ни атлетка ще има и още едно сигурно диамантено участие, което ще бъде на турнира в Рабат, Мароко.

Като стана дума за ДЛ, какво е мнението ти за този нов формат, който беше въведен във веригата?

„Нормално е, мисля че хубаво е направен форматът. Обърнато е внимание на всички дисциплини. Има повече възможност да се трупат точки за крайното класиране. Така че напълно ме удовлетворява“.

Имаш ли планиран друг старт в България, например на "Самарско знаме" или все още не е ясно?

„Не е ясно. Рано е още, казах кои са ми следващите два старта. Нека да вървим по програма, ако има състезания в България ще узнаете.“

Пътят на лекоатлети е дълъг и труден, но винаги най-тежката част от тяхната кариера е била утвърждаването в световния елит на спорта. Въпреки различните проблеми през последната година и половина Габриела Петрова изглежда уверена и напълно решена да стори точно това. От 4-то място в света 2015-та, през перипетите на обърканите допинг-правила, Габи Петрова е готова за нови лекоатлетически предизвикателства. Ето защо тя пожелава и на другите това, за което сама се бори.

„На всички мой колеги първо много здраве и късмет през целия сезон. На зрителите, подкрепяйте ни, защото имаме нужда от вашата подкрепа“, завърши Габи Петрова.