Турция е платила на България не 1, а 7 милиона долара, за да може Наим Сюлейманоглу да се състезава за турския национален отбор на олимпийския игри в Сеул през 1988 година. Това заяви бившият вицепремиер на южната ни съседка Екрем Пакдемирли, цитиран от "Хабертюрк".

"Тогавашният премиер Тургут Йозал заповяда да се преведат на комунистическото ръководство на България, начело с Тодор Живков, 7 милиона долара. С тези пари по онова време можеха да се водоснабдят над 100 населени места", разкрива Пакдемирли.

Бягството на Наим: Как Сюлейманоглу напуска България

Припомоняме, че Сюлейманоглу е избрал да избяга от България в посока Турция през 1986 година. Досега се смяташе, че турското правителство е платило на нашата страна 1 2500 000 долара парична компенсация, за да не му бъде попречено да вземе участие на олимпиадата. 

Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу почина

Пакдемирли е бил четири мандата депутат в Меджлиса в правителството на Тургут Йозал. Също така той е бил транспортен министър (1987 - 1989) и министър на финансите и митниците (март 1989 - март 1990). През 1991 година е бил министър на икономиката и вицепремиер в кабинета на Месут Йълмаз.

Наим Сюлейманоглу изпратен като национален герой на Турция

Трикратният олимпийски шампион почина на 18 ноември, след кат дълго време се бореше за живота си. Беше му направена трансплантация на черен дроб, но след това той получи мозъчен кръвоизлив и седмица по-късно почина.

Турските медии съобщават, че на конгреса на Световната федерация по вдигане на тежести в САЩ 150 делегати са почели паметта му. Прочувствено слово произнесъл президентът на федерацията Тамаш Аян. Също така е бил излъчен и филм за шампиона.