Носителят на осем златни олимпийски медала в спринта Юсейн Болт ще бъде удостоен с наградата за цялостно творчество на наградите на БиБиСи за Спортна личност на годината. 36-годишният ямаец е най-бързият спринтьор в историята и се оттегли от спорта през август 2017 г. като 19-кратен световен шампион.

Той беше коронован за олимпийски шампион на 100 и 200 метра на три последователни олимпиади - Пекин 2008, Лондон 2012 и Рио 2016.

“Аз съм живото доказателство, че ако работиш здраво, можеш да получиш всичко, което пожелаеш. Едно нещо, на което баща ми ме научи е, че ако искаш нещо, работи усилено за него. Той ми показа, като работеше упорито, за да осигури прехраната на мен, майка ми и сестра ми, така че когато ми каза, аз го повярвах. Просто бъдете съсредоточени и работете за това“, каза Болт пред БиБиСи.

Болт е единственият атлет, който печели и 100 и 200 метра на три последователни олимпийски игри, записа трайния си световен рекорд на 100 метра от 9.58 секунди на Световното първенство през 2009 г. в Берлин.

Освен това той все още държи световния рекорд на 200 метра от 19.19 секунди, който постави четири дни след рекорда си на 100 метра в Берлин, като тези успехи бяха първите от 11 златни медала на четири световни първенства.

Първите му световни медали (сребърни на 200 м и 4x100 м) дойдоха в Осака през 2007 г. Фалстарт на 100 метра в Дегу четири години по-късно му предложи още едно напомняне да продължи да се фокусира върху целите си.

“Всичко се случва с причина. Можех да отида в Дегу и да спечеля, а след това да направя фалстарт на Олимпиадата. Това ми напомни да се придържам към това, което знаех. Държеше ме концентриран и ме поддържаше”, добави той.

Ямаецът постигна безпрецедентен “троeн требъл“ от олимпийски златни медали на последните си игри в Рио, но оттогава той загуби титлата си на 4x100 м от 2008 г., след като неговият съотборник Неста Картър даде положителна допинг проба за забранено вещество.

Болт избра да се пенсионира след Световното първенство през 2017 г. в Лондон, където сложи край на блестящата си кариера с бронз на 100 метра при мъжете.

Говорейки за своята лекоатлетическа кариера, Болт каза: “Чувствам се завършен. Постигнах всичко, което исках в моя спорт. Страхотно е чувството да знам, че с решителността и саможертвата, които вложих, мога да постигна това, което исках. Опитвам се да мотивирам хората, като им казвам да вярват в себе си.“

Предишните носители на наградата за цялостен принос на БиБиСи за Спортна личност на годината включват Били Джийн Кинг, Пеле, Боби Чарлтън, Тани Грей-Томпсън, Дейвид Бекъм, Джесика Енис-Хил, Крис Хой и миналогодишният носител Симон Байлс.