Треньорът на Нургюл Салимова – Живко Жеков, коментира в ефира на NOVA NEWS проблемите в родния шахмат. Жеков говори и за финансирането на националния отбор, който завоюва европейска титла преди броени дни при дамите.

“Финансирането не е съвсем както се казва. Това е постижение, което може би няма да се повтори. Участието на Европейското не беше финансирано от държавни органи. Федерацията, която трябва да издейства участието, не е лицензирана. Създадена е преди два месеца. А пък тези момичета, за да имат уменията и знанията да спечелят това първенство, всички са финансирани по различни начини. С участията си в най-различни детски, европейски, държавни и световни шампионати. Финансиране към клубовете. Вярно е, че родителите също помагат. Не може шахматист да се създаде за 35 дни. Тази федерация, която издейства участието – голям успех, няма лиценз, това е“.

„Проблемът е, че има много федерации. Който не е в управляващата, прави нова федерация. Затова се родиха толкова. Слушах изказването на Денков – доста се смях. Българският шахмат е преодолял доста проблеми“.

„Според мен е лесно особено с успехите. Трябва да седнат федерациите на работна среща и да се определи една рамка. Това е толкова смешно, че въобще...Аз мисля, че желание има, но има болни амбиции. Някои хора не могат да преглътнат егото си, а животът не е толкова дълъг. Има ги и в едната федерация, и в другата. Различни хора не могат да направят крачка назад. Моментът е подходящ. Господин Василев също е мой ученик. Участието на Нургюл Салимова, която направи разликата, стана с един разговор. Хора сме“.

„Надявам се съвсем скоро да сме член на европейската и световната федерации. Не сме там, защото някои хора не харесват да бъде друг там. Има настроение отпреди 7-8 години с управлението на Силвио Данаилов. И мен ме наричаха крадец, като бях в Управителния съвет“, заяви Жеков.