Веселин Топалов ще представя българската федерация по шахмат на всички международни форуми. Това се налага заради наказанието от ФИДЕ, което получи председателят на федерацията Силвио Данаилов.

Данаилов ще обжалва решението, а до окончателното приключване на случая неговото място заема бившият световен шампион Топалов.

Силвио Данаилов изрази убедеността си, че ще спечели делото в Спортния арбитражен съд в Лозана срещу отстраняването на организацията от Европейския шахматен съюз.

„Убеден съм, че КАС ще реши в наша полза. Искам да подчертая, че в момента Българският шахматен съюз не е отстранен, а е със замразено членство, докато тече делото. Илюмджинов плаща на няколко некадърници в България, за да правят интриги“, коментира Силвио Данаилов.

Силвио Данаилов

източник: Lap.bg, Илиан Телкеджиев

„Вярвам, че Веско ще ме замести достойно. Той е авторитетна фигура и думата му се чува. Имам още две години от втория ми мандат като президент на Българския шахматен съюз. Веско би бил чудесен избор да ме замени, трябва само да го убедим“, каза още Данаилов на пресконференцията и добави, че ще продължи да работи по кандидатурата си за президент на ФИДЕ.

„Не съм се отказал. В шахмата съм постигнал всичко. Трябваха ми 13 години, за да направя Веско Топалов световен шампион, а борбата за президент на ФИДЕ я водя от само 6 години, така че има време“, заяви Данаилов. 

Репортер: Тодор Христов