Най-добрият български шахматист Веселин Топалов изрази мнение, че неговият спорт няма негативни страни, а за сметка на това развива много позитиви.

Топалов премери сили на дъската с български таланти в Албена, а участие в инициативата на неговата фондация взеха братята Кубрат и Тервел Пулеви.

„В София, когато играх с Кубрат трябваше да му се моля за реми, сега обаче съм събрал кураж. При всички случаи това обаче са само символични мачове. Искаме да благодарим за прекрасните условия. Това е първият лагер-сбор на моята фондация“, започна Топалов

„Надявам се това да се превърне в традиция и да има такива прояви“, каза още Топалов и отправи хвалебствия към децата.

„Аз лично нямам наблюдения много върху силата на играчите. Мисля, че при момичетата имаме сериозен талант. Но имаме и добри треньори и таланти. Те трябва да се развиват, ако може държавата и частния бизнес да помага. Шахът няма негативни страни, а развива много позитивни“.

За скандала, който разтърси Федерацията наскоро, Топалов обясни: „Това са по-скоро политически натиск. Според мен се изкривява медийно добрата работа. Това е една от успешните федерации, но тъй като Силвио тръгна срещу Международната федерация, това са си последствията. Но в Испания моята дъщеря, на 3 години в училище им преподават шах. Това е благодарение на Силвио и Каспаров. В България това не се прие. Всички български евродепутати гласуваха „за“, а на местно ниво не се прие. Това е жалко. В Русия едно момиче премина от Казахстан, и ѝ дадоха апартамент“.

„Ако си спечелил, по-добре да си в България, ако си загубил, по-добре да си далеч“.

„Кобрата на живо наистина е по-голям. Малко ме уплаши, но вече съм събрал кураж. Мисля, че трябва да благодарим на братя Пулеви, че подкрепят тази инициатива. Това е добре за децата. И Кубрат, и Тервел са идоли. Кубрат наистина обича шаха и мисля, че има добро ниво“, завърши Топалов.