Съпругата на алпиниста Боян Петров – Радослав Ненова, коментира пред NOVA, че ако половинката ѝ е стигнала до първи лагер по склона Шиша Пангма, може да изкара дни, тъй като всичко е било добре заредено.

Както е известно, по-рано стана ясно, че Петров е неизвестност от няколко дни.  Алпинистът е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, когато времето рязко се влошило. Поради деликатните метеорологични условия, най-рано във вторник спасителен екип може да поеме по стъпите на Петров.  

Боян Петров в неизвестност от няколко дни

„От 29-ти никой не го е чувал и виждал. Той е тръгнал сам нагоре към върха. Ден по-късно са се качили други алпинисти, те са стигнали до третия лагер и там са видели палатката му празна. Според мен в този момент се е качвал към върха и са се разминали. Те след това са слезли, а Боян си е стигнал най-вероятно до палатката и е останал да спи там. Всъщност това е последното нещо, което а видели от него. Няма информация какво се случва с него, а времето е много лошо, за да тръгнат към него“, коментира Радослава.

„По принцип има много добре зареден първи лагер, но той е по-ниско. Там има храна, дори кислород. Доста неща са оставили. Ако той е стигнал до там, спокойно може да изкара дни в тази палатка и да има всичко необходимо да оцелее. Стига да не се е наранил нещо, е напълно по силите му да стигне“, добави съпругата на Петров.