Легендата в плувния маратон Петър Стойчев даде своето мнение за постижението на Антъни Иванов, който се превърна в първия българин на финал на Европейско първенство по плуване при мъжете от 1997 година насам.

"Изцяло си е на труда на Антъни, на треньорите, на семейството, неговите родители са посветили вниманието си на неговите тренировки", заяви Стойчев пред "Здравей, България".

"Аз съм убеден, че в следващите няколко години няма да има голямо състезание по плуване, в което Антъни да не бъде на финал."

В неделния финал Антъни остана далеч от най-добрия си резултат и завърши осми, но според Стойчев талантът ни просто е имал лош ден.

"Неговият най-добър резултат от миналата година 1:55:55 категорично му носеше бронзовия медал. Бях убеден, че заслужава тази позиция, но в елитния спорт се получава така, че цяла година тренираш, а в един ден нещата не се получават. Името Антъни Иванов дълги години ще се свързва с тази дисциплина и на високо ниво."

Стойчев говори и за спорта сред подрастващите и ползите от плуването. "Това е единственият начин. Семейството, средата в семейството е това, което може да накара децата да спортуват. Отделеното време на родителите, да покажат с личния си пример какво трябва да се прави. Да съчетаем спорта, двигателната активност с новите технологии. Тази двигателна активност трябва да се зароди от самото начало."

"Големият спорт е върхът на пирамидата, говорим за основата. Всяка година детето има 1-2-3 състезания, на училището, на градско ниво, национално. Тогава е нормално един родител да сравни резултатите и да види, дали детето може да подобри своите постижения."

"Преди 40 години сам се придвижвах, тренировките бяха преди училище. Сега животът е по-динамичен, идва доста добро поколение. Нека Антъни и те бъдат пример."

"Важни са и хората, които се занимават с децата. Басейнът, където той се състезава, видимостта е 50 метра, с периферното зрение виждаш конкуренцията, не е съвсем плуване на сляпо. Първият винаги знае, че е първи. Хората, които се занимават с плуване са положителни, обединява ги водата. За разлика от други спортове. Говори се за агресия. Във водните спортове това отсъства. Той може да е превенция за такива неща."