Президентът на българската федерация по шахмат Силвио Данаилов коментира информацията от днешния ден, според която организацията е изключена от Европейския шахматен съюз. Според него, в случая се касае само за "замразяване" и това решение ще бъде обжалвано пред Спортния арбитражен съд в Лозана.  

"Много драматично е представено всичко. Това са т.нар. измислени герои, които са нашите противници. Наскоро бях 20 дни в Щатите и ФБР не ме потърси. Глупости са, че то ни разследва, както беше тиражирано по-рано от нашите противници. Повтарят се едни и същи лъжи", сподели Данаилов специално за "Дарик" от Баку. 

"Първо, това не е изключване, а е временно замразяване на членството. Това не е окончателно решение. Когато получим мотивите, имаме 20 дни срок да обжалваме пред КАС в Лозана. Ако той го потвърди, тогава. Ние ще обжалваме и ще спечелим", сподели още Данаилов и разкри, че това е лична вендета към него от управляващите световния шахмат.  

"Това е лична вендета и това е според всички, които не са с това статукво. Това е една битка, която се води от 2010 г., когато аз спечелих изборите за Европейския съюз. Това нещо не се прощава, те гонят до дупка." 

"Нищо изненадващо не се случи, аз дори съм леко учуден, че ме наказаха само за 18 месеца. Аз очаквах, че ще ми дадат поне три години. Имало е голям натиск върху Етичната комисия да ми дадат 3 години, но след като е нямало никаква правна база, са ме наказали за толкова", сподели още Данаилов и говори за предстоящите избори във ФИДЕ през 2018 г., на които може и да се кандидатира за президент, въпреки малкото време за кампания. 

"Дали аз ще съм представител на събитията на ФИДЕ или ще е някой друг, няма никакво значение. Това, което направиха е хитро, наказаха ни с Каспаров, за да ни изтече наказанието 6 месеца преди изборите."

"Това ни ограничава в правенето на кампания, тъй като нашето наказание изтича 6 месеца преди изборите. Има много време до тогава. Аз се гордея, това е огромно статукво и лоби, което две години води битки с нас да ни ликвидира, но не успява", сподели още Данаилов и разкри в какво се изразява въпросното замразяване на членството на родната федерация. 

"Това замразено членство означава, че не можем да организираме Европейски първенства и да играем на Европейското отборно първенство, но това ще стане факт, само ако съдът в Лозана потвърди решението", завърши Силвио Данаилов.