Президентът на международната федерация по лека атлетика лорд Себастиан Коу коментира възможността "царицата на спортовете" да допусне обратно руски и беларуски спортисти до своите състезания, докато войната в Украйна продължава. Двукратният олимпийски шампион на 1500 метра от Москва 1980 г. и Лос Анджелис 1984 г. сподели мнение и за опцията да бъде постигнат компромис за подобно решение за Игрите в Париж през 2024 г.

Той даде ексклузивно интервю за NOVA пред журналиста Емил Здравков по време на Конгреса на Европейската атлетика, на който ръководителят на българската лека атлетика Добромир Карамаринов беше преизбран за президент на европейската атлетическа асоциация.

Как оценявате съвместната работа на Световната атлетика и Европейската атлетика под ръководството на президента Карамаринов?

Преди всичко за мен е огромно удоволствие, като президент на Световната атлетика винаги да присъствам на нашите континентални Конгреси. Европейската атлетика е много важна за Световната атлетика. Толкова много неща, които се случват в света, се случват на този континент. Аз бях много щастлив да бъда и миналата година на Европейския шампионат в Мюнхен. Европейската атлетика е силна под лидерството на Добромир Карамаринов. Става все по-силна и това е важното. Радвам се, че беше преизбран за президент и той приема това много сериозно. Разбира се има уроци, които трябва да бъдат научени. Ние всички имаме такива уроци, които трябва да научим относно това как можем да бъдем по-добри, по-иновативни, за да бъдем сигурни, че ще имаме нова по-млада аудитория за нашия спорт. Но аз се радвам, Световната атлетика, Европейската атлетика може да разчита на неговата отдаденост и страст през следващите 4 години. 

Тази година е също така изборна година и за Световната атлетика, знаете добре това, на Конгреса в Будапеща ще имате избори. Каква е следващата голяма цел за атлетическата общност? Какво мислите за следващите 4 години?

Мисля, че следващите 4 години са наистина свързани с това да се вгледаме повече в нашия продукт. Да се вгледаме в това, което представяме на света чрез леката атлетика. Трябва да направим така, че нашите състезания да са подходящи, изпъкващи, вълнуващи за младите хора. Трябва да бъдем смели, трябва да признаем, че нашият спорт е на 150 години, той е модерен спорт, но има някои елементи върху които ние трябва да погледнем. Стойността на някои наши състезания, ресурсите, от които се нуждаем, за да проведем тези събития, техният отпечатък върху нашата аудитория, тяхната популярност сред младите хора. Върху всички тези неща ние трябва да се концентрираме през следващите 4 години.   

Ние и спортът сме в много трудни времена. В Европа продължава война повече от година. МОК издаде някои наистина противоречиви препоръки относно възможността руски и беларуски спортисти да се състезават отново. От друга страна Световната атлетика има твърда позиция по този въпрос, но възможно ли е тази позиция да бъде променена, докато войната продължава?

Аз съм много благодарен за твърдата позиция, която Европейската атлетика е изразила. Нека бъда напълно ясен. Ние взехме това решение преди година време, да ограничим участието на атлети от Русия и Беларус. Мисля, че това беше правилното решение и мисля, че Съветите на Европейската и Световната атлетика наблюдават ситуацията и трябва да признаем, че нищо не се е променило в действителност. В много отношения нещата дори са станали по-зле. За нас това е въпрос за почтеността на спорта и спортът избра да застане заедно с Украйна. 

Възможен ли е компромис за Игрите в Париж и какъв?

Това не е решение за Световната атлетика. Световната атлетика е заявила своята ясна позиция. Международният олимпийски комитет е дал отговорността за решенията, които често взема, на международните федерации. Не противопоставям Световната атлетика на никоя друга федерация. Ние правим това, което смятаме, че е в интерес на нашия спорт.