Българската състезателка по сноуборд Александра Жекова, която обяви края на кариерата си, направи емоционално изявление през представителите на медиите. Чаровната Жекова сподели през сълзи, че мисли, че е докоснала много хора, докато се е състезавала активно, както и те нея.

31-годишната Жекова може да се похвали с три победи за Световната купа в сноубордкроса и общо 17 подиума.

Сани Жекова сложи край на кариерата си 

Тя е първата българка с медал от зимните Екстремни игри в Аспен (САЩ), където през 2012 година взе сребро в коронната си дисциплина.

Жекова е и шампионка от Зимната Универсиада през 2015 година в Гранада (Испания). В Сочи 2014 тя записа най-добро представяне на Олимпийски игри с пето място в сноубордкроса, а в Пьончан 2018 се нареди шеста.

„Със сигурност бе най-трудното ми решение досега. Спортът за мен бе освен призвание и начин на живот, най-голямата ми страст и любов. Мисля, че най-хубавото тепърва предстои. Аз оставам верен на себе си оптимист. Вярвам, че когато нещо приключва, идва място за новото. Оттук-нататък се надявам да имам силата да продължа напред, много по-уверена и да насоча цялата си енергия към по-дългосрочни цели, които вярвам, че ще бъдат много по-пълноценни и важни“, започна Жекова.

„Нашият спорт се развива толкова бързо в световен мащаб, че ако си позволиш да отсъстваш няколко месеца, е много трудно да догониш конкуренцията. При мен за съжаление се случи, че имах няколко сериозни контузии една след друга и това ме възпря, и започна да създава много проблеми в целия тренировъчно-състезателен процес. Постоянно имах да наваксвам много и физически не успях да се справя. Бе невъзможно. Спортът еволюира много“, сподели Жекова.

„Най-хубавите моменти от живота ми досега са свързани със спорта по един или друг начин, но най-хубавото е, че…мисля, че докоснах много хора, а и те мен. Това остава най-силното. Моментът на единство в името на целта. Искам за това да благодаря на всички фенове, които винаги са били с мен“, каза през сълзи Жекова.

„Трудна бе моята кариера. Но съм безкрайно благодарна за всеки урок, който съм получила, защото той ме е направил човекът, който съм в момента“.

„Надявам се да съм в силата си. Беше много трудно да не давам израз на емоциите си и сега. Но нормално е. Надявам се да съм на по-добри места, които ще носят смисъл за обществото“.

„Млад човек съм, активна съм в много сфери и вярвам, че за мен най-доброто предстои, защото ще продължа да уча, да се развивам, да правя, да действам с цялата си сила и енергия. Просто целта занапред ще е друга“, коментира за финал Жекова.