Вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев коментира в интервю за „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио, че Сани Жекова е най-успешната състезателка в спортовете на федерацията в последните 10 години.

Както е известно, сноубордистката ще обяви оттеглянето си на специалната церемония, с която федерацията ще закрие официално сезона.

„Сани имаше тежка контузия в края на миналия сезон, от която не се възстанови и бе преценено от треньорския щаб около нея, независимо от многото усилия, които тя положи, една допълнителна операция се наложи на рамото септември месец, бе преценено, че с оглед на нейните моменти физически възможности е  по-удачно да се изчака втората половина на сезона. Но не се подобриха нещата и в крайна сметка днес с известна доза тъга, но и с удовлетворение от резултатите ѝ ще кажем, че Сани Жекова приключва кариерата си“, започна Бобев.

„Най-успешната наша състезателка в спортовете на федерацията в последните 10 години, с две класирания в топ 6 на Олимпийски игри, с три победи в световната купа, с много други подиуми и безброй награди в сноуборд кроса. Впечатляваща кариера. Ще ѝ пожелаем успех и във всичко, с което ще се захване. Тя е много позитивен и мотивиран човек и спортист“, продължи Бобев.

„Разбира се, не само за Сани Жекова. През годините сме се старали да задържим в спорта всички наши успешни спортисти, които след края на кариерата си са проявили желание да останат да работят във федерацията. Мария Киркова е пример в тази насока. Имаме и други. Днес ще отбележим края на спортната кариера и на Веско Цинизов – най-успешният ски-бегач в последните 10 години, както и Никола Чонгаров – много атрактивен състезател. Ние винаги сме се стремили да предоставим възможности на успешните ни състезатели да продължат пътя си в любимите им спортове. Сани Жекова със сигурност ще помага на младите таланти, с огромната експертиза, която има тя и баща ѝ Виктор Жеков и в близко бъдеще да може да се радваме на нови звезди на нейното ниво“.

„Изпращаме интересен и силен за нас сезон с отлични резултати на наши млади спортисти – Алберт Попов, Влади Зографски и Радо Янков, за нас сезонът бе добър. Ще отчетем днес всички победители през сезона в отделните дисциплини. Резултатите на Попов впечатляват, тъй като наш алпиец не бе постигал такива резултати от времето на Попангелов. Алпийските ски са най-популярният зимен спорт.  Подобни резултати събудиха интереса към България и родните ски в световен мащаб. Радваме се, че толкова млад Алберт Попов успя да направи пробив два пъти в топ 10 в най-конкурентната дисциплина в алпийските ски в слалома. Пожелаваме си да продължи по този път и да ни радва и следващите сезони“, даде оценката си за изминалия сезон Бобев.

„Той има много голям потенциал. Още предходния сезон имаше запомнящи се резултати. Този сезон с резултатите в слалома. Тези постижения могат само да ни радват. Той е израснал като състезател и ще се цели към високи върхове“.

„Световната купа в Банско стана на 10 години. За малка държава като България купата бе добре организирана. Радваше се на интерес не само у нас. Всички големи звезди бяха в Банско. Хиршер и големите звезди дадоха ласкави оценки. Това ни задължава да продължим да организираме състезанията на такова ниво. Имаме амбициозна програма за следващите два сезона – две световни купи и при жените и при мъжете, както Световно юношеско първенство. За нас това е чест и голяма отговорност“, завърши Бобев.