Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева определи като истинско шоу и Бродуей новите съчетания на националния ансамбъл. При засилен интерес грациите поставиха композициите си на пет топки и на три обръча и два чифта бухалки, а Раева изрази опасения как занапред съдиите ще оценяват момичетата ни, при все заложената много висока сложност и изключителна динамика.

Илиана Раева: Васил Божков е друга класа, всички левскари трябва да сме щастливи 

„В ансамбъла – много различни, атрактивни, много наситени с трудност съчетания – те са по-трудни от миналогодишните. Все още трябва да се възстановява Елена Бинева. Мадлен Радуканова не е тренирала 4 дни, днес ѝ е първа тренировка. Младата Камелия мисля се справи много добре. На Ерика ѝ трябва още малко самочувствие, но показаха композициите. Не направиха всичко от най-сложните си елементи, но времето е пред нас, аз съм много спокойна. Най-важно е не как стартираме, а как завършваме. Имаме достатъчно време до Световното в Баку“, започна Раева.

Грациите показаха новите си съчетания пред десетки фенове

„Ансамбълът за първи път ще го видите в официално състезание на Световната купа в Пезаро (Италия), после в София и на всички Световни купи, на които ще вземе участие“.

„Много добре се възстановява Ели Бинева. Тя има една стара травма, която трябваше малко по-дълго да я лекуваме. Тя влезе да тренира ентусиазирано, започна силови тренировки, навлезе в добра форма, започна да прави трудни елементи, като самите ние не можахме да я озаптим. Трябваше малко повече да пазим кръста. Сега се възстановява, 2 месеца няма да тренира. Тя ни трябва за Световното и за Олимпийските игри. Световните купи - за мен няма значение дали ще участва на тях. Нас ни вълнува Световното. Ние взехме квота за Токио 2020 и ще дишаме спокойно на това Световно. Големите ни цели са за индивидуалното – да може да вземем две квоти. Така че, Ели Бинева няма да влезе, докато не е на сто процента готова. Този път няма да направим грешка с прибързано започване на тренировки. Тя е опитен и рутиниран състезател. Биткаджия в истинския смисъл на думата. Ние ще имаме нужда от нея, когато ни е най-важна“.

Композицията на пет топки е по музика японската анимация „Наруто“, докато на обръчи и бухалки момичетата ни играят по саундтрака на филма „Най-великия шоумен“. 

„Аз бях много шокирана преди да видя съчетанията и когато за първи път ги видяхме, не успях да скрия огромното си вълнение. Разплаках се. Весела е изключително премерен авантюрист. Не спира да показва своя изключителен потенциал на хореограф и треньор, и мисля, че ще направим нещо, което никой не очаква. Това ще е голяма изненада. Съчетанията не са улегнали още, но са класи сравнено с миналогодишните. Трябва да се експериментира, защото всяка година вече светът очаква с най-голям интерес композициите на България в ансамбъла, сега мисля, че ще ги изненадаме и в индивидуалното. Тя (бел. ред. – Весела Димитрова) е неизчерпаем извор на творчество и енергия. Тези композициите са огромно предизвикателство и класа. Това е Бродуей. Това няма общо с композициите, които досега правеше Весела. Това е истинско шоу и Бродуей. Аз съм любопитна как ще се съдийства и как ще уловят всичко, което показваме ние като трудност. Съдиите трябва да са машини, за да уловят всичко, което сме заложили като трудности и в ансамбъла, и в индивидуалното. Но си мисля, че посланието е, че искаме една истинска еволюция по отношение на трудностите. Не само хореографията, ние ще покажем, че сме готови да атакуваме и правилника и то с много сложни композициите. Уредът и тялото не спират в нашите композиции и в индивидуалното, и в ансамбъла. Не съм сигурна, че успяхте да видите всичко, което се направи. Трябва да гледате на запис, за да видите истинския шедьовър на Весела. Както и съчетанията ни в индивидуалното – не успяха да ги покажат изцяло“, продължи Раева.

„И двете съчетания са с много силно послание. Те наистина са като едни жени-самурай, всеки такт е така наситен, има такава енергия в топките. А обръчите и бухалките е шоу, невероятно шоу. Никой няма да очаква това. Знам, че всички наши конкуренти ни гледаха днес. Сигурна съм, че ще са много, много изненадани“.

На въпрос би ли разкрива каква е залегналата трудност в съчетанията на ансамбъла, Раева обясни:

„Ако при индивидуалното искахме да покажем, че България има съчетанията за оценки над 20, при ансамбъла има много време да си направят справка с нашите съчетанията. Трудността ни е много по-сериозна от миналогодишната. Може да сте спокойни, че ще гоним първите места“.