Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели, че вярва, че и индивидуалистките ни ще предизвикат същата еуфория, както и ансамбълът ни.

Раева даде своята оценка за приключилата Световна купа в София. На силното състезание ансамбълът ни спечели злато в многобоя, медал със същия блясък във финала на пет обръча и бронз на топки и въжета.

Катрин Тасева, която се класира четвърта в многобоя, се поздрави със златното отличие на бухалки, прибави два сребърни медала на обръч и лента и бронз на топка.

Боряна Калейн, която игра само в два финала в неделя, взе бронз на обръч, а на топка остана пета. Младата ни надежда се класира шеста в многобоя.

И злато за Тасева, грацията ни с пълен комплект медали

Още едно сребро за Тасева

 „Много висока е оценката ми за Световната купа. Много сме щастливи всички. Радвам се, че момичетата играха още по-добре независимо от грубата грешка, която направи ансамбълът. Тя бе на най-младата ни – 16-годишната Теодора. Те изиграха изключително съчетание на въжета и топки. За първи път играят така силно тази композиция, за съжаление допуснаха грешка“, започна Раева.

Бронз за Тасева на топка, Калейн е пета

„Радвам се за Катрин – за нея бе много нужно да повярва, че е много силна, да повярва, че специалистите и публиката я обичат и харесват, че играе силна и интересна гимнастика. Всички са много заредени. Боряна бе по-колеблива днес. Тя вече усеща отговорността от големи състезания и това малко или много влияе на психиката. Всички са много заредени. Днес говорихме за промени и подобрения по съчетанията. Със сигурност трябва да подобрим и надградим съчетанията в индивидуалното. Ще го направим още от утре. Какво мога да кажа, трябва да работим за психическата устойчивост. За нас е важно да приключим успешно този сезон на Европейското и след това вече погледите ни са отправени към Световното“.

Отлично: Два медала за българките в финала на обръч

„Специално искам да поздравя Весела и Брани за всичко направено. За това, че подхождат много професионално към работата си. Но най-важно е, че момичетата са много мотивирани. В лицето на ансамбъла имаме невероятни герои. Издържаха достойно теста за силен характер, воля и саможертва. Очаквам още по-ентусиазирани тренировки. И наистина имаме идеи за надграждане на съчетанията. Искаме да зарадваме феновете септември в София. Вярваме, че можем да се борим за златото. Остава още много, много да работим и да имат самочувствие момичетата, да се вярват, особено в индивидуалното“.

Взрив от емоции и ново злато за фантастичния ни ансамбъл

„Много сме силни. Всички колеги от техническия комитет на ФИГ дойдоха да ми кажат, че сме много силни. Ансамбълът на този етап трудно може да има конкуренция, ако си изиграе съчетанията. В индивидуалното имат същата възможност. Малко по-смели съчетания трябва да направим, малко повече да си вярват и да продължим да работим така сериозно. Много истински се работи в залата. Вярвам, че същата еуфория ще има и от индивидуалното. Да пожелаем на Неви успешно представяне в Пезаро. Вярвам, че ще изненада и приятно, и неприятно фенове и конкуренти. Мисля, че имам изключително силен отбор за Световното, само да са живи и здрави“, коментира още Раева.

Бронз за българския ансамбъл на три топки и две въжета

Златни и прекрасни! Ансамбълът ни без конкуренция в многобоя