Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е щастлива от начина, по който се разви Световната купа по художествена гимнастика в София. След двата златни и един сребърен медал, Раева коментира, че грациите ни са здраво стъпили на земята.

Тя добави, че още утре ще има разговори за това, което трябва да се подобри в представянето на гимнастичките ни.

„Много съм щастлива и малко изразходена. Ние все пак сме тук от понеделник. Емоциите ни дойдоха в повече. Щастлива съм, защото момичетата спечелиха много категорично златните медали и съм особено щастлива за бронзовия медал на Невяна Владинова. Страхотен триумф на момичетата. Мисля, че е красиво това, което се случи. Да завършиш с два златни и един сребърен медал е възможно най-доброто, което може да се случи на един отбор, който успя да завоюва 71 медала. Вие разбирате какво значи такъв актив. 6 спечелени Световни купи, 60 медала. Две спечелени Гран При-та, два златни медала от Световно първенство, два сребърни от Световно, три бронзови...Невероятно. Сега трябва да починат и да започнат работа за следващата Световна купа. Конкуренцията тук бе силна, но у дома и стените помагат. Публиката помогна много. Нека не се заблуждаваме, че тук имахме огромен успех. Момичетата са здрави и тренират. Стъпили са здраво на земята. Не можем да бъдем спокойни, защото всички отбори са много сериозни. Една минимална грешка може да те изкара извън шестицата, не от тройката“, започна Раева.

„Съперникът ще направи анализ и на следващото състезание нещата ще са доста по-различни“, каза още бившата гимнастичка.

„Невяна даде заявка, че когато играе силно, може да получи високи оценки. Има много обаче да работи. Тя изигра изключително силно съчетание на предела на своите възможности. В този спорт се искат много неща, за да си сред елита. Тя даде заявка, че може. Надявам се този медал да ѝ даде криле“, коментира бронза на най-добрата ни действаща гимнастичка в момента Раева.

„Михаела Маевска е готова, но тя трябва да се щади, колкото позволява подготовката“.

„Не съм критична, а съм реалист. Тези момичета не са летели никога в облаците. Казах им отзад, че са много силни и играят страхотно, че се гордея с тях. Те знаят, че още утре ще им кажа, каквото имам. Още утре ще се видим и ще коментираме това, което трябва да се подобри. Предстоят ни тежки месеци и се иска много работа. Нека сега изживеят емоцията“, допълни председателят на Федерацията по художествена гимнастика.

„Конкурентите са силни – Русия, Беларус, Италия, Израел също. Тук ги нямаше Испания, които са фаворити. Япония, които са в много добра форма. Олимпийските игри ще бъдат голям спектакъл“, каза Раева.

„Смятам, че съдиите ще ни дадат това, което заслужаваме. На Световни първенства и на Олимпийски игри съдийството е на много високо ниво. Това съм го казвала. Те и затова станаха световни шампионки. Въобще съдийството не ни притеснява. Притесняваме как ще си изиграем композициите“, обясни за финал Илиана Раева.