Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разказа, че националните ни отбори – индивидуално и ансамбъл - подготвят много атрактивно композициите за новия сезон. Едно от „златните момичета“ сподели очакванията си нашите грации да бъдат още по-силни сравнено с преди, като изрази и искрените си надеждите момчетата да са здрави.

Раева направи коментар и за новия правилник, където изискванията към изпълненията на гимнастичките ще бъдат още по-безкомпромисни.

Илиана Раева се надява на разширение на зала "Раковски"

„Нищо страшно няма в правилника, той не е кой знае колко различен от времето, когато ние играехме. И тогава имаше правила, които бяха специфични и не се забелязваха лесно от зрителя. Докато сега са доста конкретизирани. Гимнастиката претърпя голяма еволюция по отношение на работата. Сегашните гимнастички могат да бъдат прими-балерини. Толкова са качествени, толкова умеят да се въртят, да правят пируети, скокове. Израсна и напредна работата по време на съчетания с уреда, което е атрактивното. По отношение на риска – имаше малък спад в изискванията, но сега отново рисковете са на преден план. Това, което мога да кажа е, че всички треньори са много доволни от правилника. Ако се отвори оценката „D“, за което има най-голям дебат, има такава тенденция, все още не е факт – да се отвори оценката „D“, тоест за работа с тяло и уред. Аз смятам, че не е нищо страшно, тогава рязко ще се отграничат талантливите, артистичните и техничните гимнастички, но правилникът е направен, така че може да компенсираш от оценката за артистичност, трудност. За мен е много важно, отразяващите този спорт и които винаги са имали интерес към този спорт, да бъдат наясно с новите правила, да могат да отразяват, да критикуват и да имат свободата да пишат и работата да е улеснена. Това е важно и за Световното, което предстои и на което сме домакин“, започна Илиана Раева.

„Правилникът не е лош. Очаквайте много красиви, интересни, атрактивни и оригинални композиции. Треньорите работят със страхотно желание, с невероятна фантазия. Всички са в залата от сутрин до вечер. В момента правим композициите и вярвайте ми правим много хубави неща. Естествено, че съм поставила крайни срокове. След Световното първенство, казах, че познавам добре най-голямата ни конкуренция и за тях ще е въпрос на чест да дойдат в България и да покажат колко са силни. Информацията, която имам е, че те вече са готови, което не трябва да дава сън на нашите треньори. Русия и Италия са готови със съчетанията си при ансамблите, както и в индивидуалното някои от конкурентите. Така че, стимулът в нашата зала е огромен. Всички много ще се постараем, не се съмнявайте. Много се работи, страхотни неща се правят, мисля, че ще останете доволни. Дай Боже да са живи и здрави децата“, продължи президентът на федерацията ни.

„Имаше много сериозен дебат по отношение на рисковете, артистичността и оценката за артистичност, като цяло да ѝ се даде нужната значимост. Вече наказанията за артистичност ще бъдат много по-големи, което е страхотно за нас. Българската гимнастика, откакто свят светува, е имала гъвкави гимнастички. Ако в един момент е имало някакъв период, в който не сме имали такива, въпреки че аз не се сещам, моето мнение е, че художествената гимнастика е за гъвкави гимнастички. Гъвкавостта е много важно качество и всяка гимнастичка трябва да го има. И не случайно в световен мащаб излезе, че един елемент, ако няма стопроцентовата амплитуда на шпагат или огъване в кръста, няма да бъде зачетен. И тогава един скок или едно равновесие, което струва шест десети, става нула. Може да си представите какво значи това и колко стриктни ще са по отношение на това“, добави едно от „златните“ момичета на българския грациозен спорт.

„И в световен мащаб се вижда, че има състезателки, които не са за този спорт, но това ще даде шанс на истински талантливите, които съчетават в себе си не само гъвкавост, а техника на уреда, артистичност, пак подчертавам – оценката за артистичност става наистина значима, което в България знаете, че винаги сме успявали. Но хайде да спрем да лежим на тези слави. Съчетанията на Аверини – на едната на топка и на другата на бухалки, те са фантастични композиции. Конкуренцията е друга, векът е друг, гимнастиката няма нищо общо с тази преди. Конкуренцията предизвиква много усърдна работа, но ние също имаме своите огромни достойнства. Аз мисля, че тази година ще сме още по-силни в индивидуалното и ансамбъла. Надявам се да е така. Но конкуренцията не спи, работят сериозни и трябва да сме много готови. Все пак ние сме домакин на Световното“, завърши уверено Илиана Раева.