Председателят на Българската федерация по художествената гимнастика Илиана Раева даде положителна оценка за индивидуалното след първото контролно за 2019 година, по време на което бяха представени новите композиции. Едно от „златните момичета“ заяви, че началото е обнадеждаващо, а страната ни има високи цели и амбиции, като отчете и прогреса на младата Татяна Воложанина.

Контролното в тренировъчната „Арена Армеец“ спечели на Невяна Владинова, за която Раева сподели, че я е видяла в различна светлина и изтъкна, че се намира в най-добра форма за това време от годината. Непосредствено след Владинова се нареди Воложанина, а топ 3 допълни Катрин Тасева.

Боряна Калейн пропусна състезанието, но Раева успокои, че всичко с грацията е наред.

Грациите показаха новите си съчетания пред десетки фенове

„Радвам се, че давате висока оценка на съчетанията. Тази година се постарахме да направим изключително конкурентни съчетания на гимнастичките ни на най-силните грации в света в индивидуалното и се надявам да сте успели да видите. Много са сложни композициите, но не всичко още може да се направи. Все още имаме проблеми“, започна Раева.

„За индивидуалното – Невяна Владинова е в прекрасна форма за този момент. Видяхте я в съвсем различен стил с много, много сложни композиции. Сигурно за вас голямата изненада ще е Татяна Воложанина, която е с едни от най-сложните композиции и то в трудност с тяло, там където рускините са недостижими. Мисля, че ги достигнахме с нея. Тя също има сериозна контузия, но с нея ще се занимаваме с докторите. По-предпазлива бе днес. Катрин Тасева днес ѝ е трета тренировка. Изкара много тежък вирус, с повръщане и висока температура. Не бяхме сигурни дали да участва въобще. Тя пожела, постара се, опита се, допусна грешки, но има оправдание за това. Петя Борисова също показа силна игра. Много ми хареса Вая Драганова – силна и атрактивна. Лъчезара - много нежна и ефирна. Хареса ми и тя. Всички допуснат още грешки, съвсем естествено е, в началното на сезона сме. Много ми хареса Ана Келман. Състезател с голям потенциал. Вярвам, че бъдещето е пред нея и скоро ще влезе в основния състав. Състезател с огромен мащаб и смело мога да завява, че има бъдеще в това дете.

„Обнадеждаващо начало, като конкурентнопоставени композиции. Високи са ни целите, големи са ни амбициите, много работим. Имаме наблюдения от всички наши конкуренти, видяхме всичко, което излезе в интернет, вярвам само да са здрави момичетата, да направил оптимални тренировки, вярвам, че ще направим силен сезон“, продължи Раева.

„Неви, която е в най-добра форма и има състезание, се представи прекрасно – много съм щастлива с нейното представяне – много артистична, много уверена. Виждам една друга Невяна, но в друг аспект. Не в този, в който я виждате вие и съдиите. Нещо, върху което работим няколко години и тя така трудно се справяше. Днес го видях и съм щастлива от това“.

На въпрос за състоянието на Боряна Калейн, която пропусна контролното, Раева успокои: „Няма нищо притеснително с Боряна. Няма нова контузия, направи ѝ се една процедура, която сметнахме, че ще е добре за нея и докторът препоръча 10 дни почивка. Тя беше разстроена, защото бе в много добра форма. Категорично не позволих да тренира. Треньорите не бяха доволни, аз казах, че няма да има занимания и ще спазим лекарските указания. Тя подновява занимания от понеделник. Ще я видите на първото състезание в Лисабон, където ще са трите ни състезателки. Като гледам обаче може да има размествания, защото Таня Воложанина не се шегува“.