Оскар Писториус от днес е свободен човек. Носителят на осем медала от параолимпийски игри бе освободен от затвора почти 11 години, след като уби приятелката си Реева Стеенкамп с четири изстрела. Освобождаването му идва малко над пет години преди изтичането на неговата присъда. Писториус оправда престъплението си с това, че е объркал приятелката си за криещ се в банята им крадец. Все пак до въпросната дата през 2029-а, Писториус ще живее при определени условия. 
 
Първите няколко месеца той ще бъде под домашен арест в дома на чичо си в Претория, а след това ще бъде следен от специално назначен консултант в това дали си търси работа и дали опитва да се интегрира в обществото.
 
До предсрочното му пускане на свобода се стигна след заседание на специална комисия, който разгледа характера на неговото престъпление и възможността Писториус отново да извърши подобно деяние. Фактор в освобождаването му бяха и родителите на жертвата, които са провели няколко диалога с олимпийската звезда като част от програмата за освобождаване.
 
Именно майката на жертвата коментира ситуацията пред медиите в ЮАР.
 
"Съдът ясно заяви, че е разгледал проблемите му с гнева и тези с насилие над срещуположния пол. Вярваме, че това наистина е така и са взети нужните мерки. Но няма как да има достатъчна справедливост за отнет живот на човек, който си обичал. В крайна сметка колкото и да лежи един човек в затвора, моята дъщеря няма да се върне.
 
Надяваме се да бъда оставена на спокойствие и да успея да развивам фондацията, която носи името на убитата ми дъщеря", заяви майката на убитата Реева Стеенкамп.
 
Оскар Писториус е роден с рядко заболяване и на 11-месечна възраст лекари ампутират и двата му крака под коляното. Той се превръща в истинска звезда, бягайки с протези и печелейки шест златни медала от три различни Олимпиади. Освен това Писториус участва на игрите в Лондон срещу здравите олимпийци, достигайки полуфинал на 400 метра.