Бившият параолимпийски шампион Оскар Писториус ще бъде освободен предсрочно от затвора почти 11 години след убийството на приятелката си Реева Стеенкамп. Той простреля дамата няколко пъти през вратата на банята на Свети Валентин през 2013-а година, а по-късно в хода на делото твърдеше, че я е объркал с крадец.

Писториус, който сега е на 37, беше осъден от южноафриканския съд през 2016-а да излежи 13 години в зандана. Специализирана комисия обаче определи предсрочното му освобождаване на 5-и януари 2024-а година.

Майката на Стеенкамп се противопостави на това решение под гаранция в писмо до комисията по условно освобождаване. В официално писмо Джун Стеенкамп изрази учудата си дали „огромните проблеми с гнева“ на Писториус са разрешени в затвора, като добави, че е потенциално „загрижена за безопасността на всяка една жена“, която би имала контакт с него.

16 снимки

Джун Стайнкамп избра да не присъства на самото изслушване в петък в затвора Атериджвил, който е близо до Претория. „Не мога да събера енергията да се изправя отново срещу него на този етап“.

Нейният съпруг и баща на Реева – Бари, се спомина от този свят преди една година и тя уточни, че напрежението върху двамата е било много голямо. „Скъпият ми Бари напусна този свят напълно съсипан от мисълта, че не успя да защити дъщеря си. Единствената надежда, която му оставаше, беше Оскар да намери сили в себе си и да каже в крайна сметка пълната истина“, се спомена в изявлението на г-жа Стеенкамп.

Това беше второто изслушване на Писториус в рамките на една година. Първата молба за условно освобождаване бе отменена през март, тъй като не е бил изкарал минималния период за задържане в Южна Африка.