Продължават дипломатическите усилия за издирването на Боян Петров

МВнР и дипломатическите ни мисии в Пекин и Делхи продължават да са в постоянна връзка с четири министерства в Китай, Тибетската алпинистка асоциация и непалските власти с искане за интензивно издирване на българския алпинист Боян Петров, съобщават от пресцентъра на външно министерство. 

Получено е уверение от компетентните институции, че правят всичко възможно по случая и желаят да окажат максимално съдействие.  Тази сутрин е бил изпратен екип от шестима професионални планински спасители по трасето към върха. Към момента екипът се намира на около 6000 метра надморска височина и изчаква подобряване на времето, за да продължи издирването.

Както е известно, българският алпинист Боян Петров е бил забелязан за последно на височина над 7000 метра. Тибетската алпинистка асоциация е информирала посолството ни в Пекин, че летателната техника, с която разполага, не позволява летене и спасителни операции на височина над 5000 м.

Чрез почетния консул на България в Катманду Бхола Тхапа от непалската страна са съобщили, че имат готовност за предоставяне на хеликоптер, който да лети на височина над 5000 м. Поискано е разрешение от китайските власти за включването му в издирването на Боян Петров.

Свързани материали

  • Боян Петров не е намерен в Лагер 1, операцията приключва за днес Боян Петров не е намерен в Лагер 1, операцията приключва за днес
  • Трима шерпи вече търсят Боян Петров Трима шерпи вече търсят Боян Петров
  • Покорилите Шиша Пангма за случая на Боян Петров Покорилите Шиша Пангма за случая на Боян Петров
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Боян Петров

Други спортове