Бившият световен шампион по бокс Джейк ЛаМота, чийто живот на насилие на и извън ринга бе представен в култовия филм "Разярения бик", почина в четвъртък, информира една от неговите дъщери.

ЛаМота бе в 90-те години на своя живот като по документи бе роден на 10 юли 1922 година, но според други данни бе раждането му е през 1921.

Неговата седма съпруга Денис Бейкър сподели, че боксьорът, който живееше в дом за стари хора в Маями, е починал след усложнения от пневмония.

Актьорът Роберт Де Ниро, който спечели Оскар за ролята си в образа на ЛаМота, написа: "Почивай в мир, шампионе."

Кариерата на ЛаМота ще се запомни най-вече със съперничеството му с легендарния Шугър Рей Робинсън, който побеждава ЛаМота в пет от шестте им двубоя.

За 13-годишната си кариера ЛаМота, известен като "Разярения бик" и "Бика от Бронкс", е спечелил 83 мача (30 с нокаут), има 19 загуби и 4 равенства. Той никога не е нокаутиран, а през 2002 авторитетното списание "Ринг" го постави на 52-о място в списъка на 80-те най-добри боксьора за изминалите 80 години.

ЛаМота ще остане в историята и със симулативно загубения мач през 1947 година срещу Били Фокс в замяна на шанс да се бие за световната титла в средна категория. ЛаМота е разкрит, но все пак получава шанс за титлата през 1948 година, когато побеждава Марсел Сердан.

"Разярения бик" на Мартин Скорсезе от 1980 година бе базиран на автобиографията на ЛаМота, а самият боксьор помага на Де Ниро да се подготви за ролята като тренира с него.