По-малко от 20 часа остават до старта на 67-ата Международна колоездачна обиколка на България, като в състезанието ще потегли етапен победител в Тур дьо Франс и Джиро д'Италия.

Човекът за когото говорим е литовецът Рамунас Навардаускас, който освен, че има етапни успехи в двете най-престижни обиколи, е участвал общо 8 пъти в Тур дьо Франс и Джиро д'Италия и е завършил всяко едно от тези състезания. Ето какво сподели той специално за зрителите на NOVA.

"Аз съм част от един силен отбор, но както обикновено след първия етап ще се ориентираме за класата на другите участници и ще си изградим съответната тактика. За нас колоездачите е трудно след ситуацията с коронавируса, но стъпка по стъпка всички възвръщаме добрата си форма", коментира Навардаускас.

Обиколката на България ще се проведе за първи път от 2017-та година насам, а тази вечер в столицата бяха определени и носителите на лидерските фланелки. В така наречения пролог колоездачи от всички отбори направиха по 3 обиколки около храм-паметника „Св. Александър Невски”, за да разпределят специалните трика.

Лидерският жълт цвят придоби Пиер Барбие от френският тим „Нипо Делко”. Зеленият екип за спринтьори облече неговият съотборник Жулиен Ел Фарес. Фланелката на червени точки за катерачи заслужи Йокин Мурглаудай от Каха, докато бялото трико за най-добър млад колоездач попадна при Лукас Кибис от Банска Бистрица.

Обиколката на България е първото толкова мащабно състезание у нас от началото на пандемията, като в него участват 114 колоездачи, разпределени в 20 отбора.

Първият етап ще потегли според традицията от площад „Народно събрание” утре (28 юли) в 14:00 часа. Отсечката е между София и Пазарджик с дължина от 128 km, които ще бъдат преминати по маршрут към Боровец, Долна баня и Костенец.

В следващите дни предстоят още 3 етапа - до Пловдив, Сливен и финалният, който завършва на 31 юли в Бургас.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.